Една от ваксините, с чийто производител ЕС има сключено споразумение, показа изключителна ефективност срещу новите щамове. Препаратът на Новавакс е с ефактивност 89%, сочат проучванията досега, съобщава ВВС.

Великобритания вече е подсигурила 60 милиона дози от ваксината, която ще бъде произвеждана на Острова. Както вече стана ясно, проучванията сочат, че препарата на белгийския производител "Янсен" е с 66% ефективност. Според първоначалните проучванията една доза успява да предотврати 85% от по-тежките случаи. 

И двете ваксини ще трябва да получат одобрение от регулаторите, преди да бъдат пуснати на пазара. 

По време на проучванията Новавакс е показала 89.3% ефективност при предотвратяване на заболяването. Тя осигурява 86% защита срещу британския щам, сочат още резултатите от третата фаза на клиничните изпитания. Първоначално се считаше, че ефективността може да достигне 95.6%. 

В третата фаза са се включили повече от 15 000 души на възраст между 18 и 84 години. 27% от тях са на възраст над 65 години, съобщава американският производител. 

По време изпитанията в Южна Африка ваксината е показала ефикасност в 60% от случаите. Повечето от случаите там са причинени от мутацията, възникнала в страната.