Установен е контакт с 18 българи в Шри Ланка, като всички те са добре, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Шестима от тях се намират в един от най-пострадалите хотели при атентата в Коломбо, но не са били засегнати. Други шестима са в различни градове, като са били посъветвани да изчакат пълното успокоение на ситуацията преди да пътуват на територията на острова. Предадени са им и телефоните за връзка с посолството в Индия, което е готово да им окаже съдействие при необходимост.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.

Българските граждани са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Препоръчително е да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

Ситуацията постепенно се успокоява.

Сред идентифицираните до момента чуждестранни граждани, жертви на бомбените експлозии в Шри Ланка, няма български граждани. Няма данни и за ранени български граждани. По последна информация от посолството ни в Индия загиналите са 293, а 502 души са пострадали при атентатите.

При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.