Няма доказателства за теорията, че Ковид-19 е създаден в лаборатория. Това съобщи зоологът Питър Дашак, който е част от екипа, изпратен в Ухан от СЗО. Пред Ройтерс той заяви, че трябва да се проучат пещерите край града, в които живеят прилепи. Според Дашак екипът вече е получил нова информация за произхода на вируса. Специалистът обаче отказа да даде подробности за откритието. 

Дашак е бил част от екипа, проучил произхода и на друг коронавирус - острия респираторен вирус, който предизвика епидемия през 2002-2003 година. Той е председател на Асоциацията за екологично здраве със седалище в Ню Йорк.

"Много е важно да бъде установен възможният първоизточник, свързан с прилепите. Ако той бъде идентифициран, връзката с тези смъртоносни вируси може да бъде прекъсната с преустановяването на контактите с тези животни", изтъкна Дашак в интервю пред чуждестранната медия.

В момента не е известно дали Китай изследва многобройните си пещери с прилепи, но вируси, подобни на SARS-CoV-2, са били открити в провинцията Юнан.