Турският президент Реджеп Ердоган предупреди днес Гърция, че ако не започне преговори във връзка със спора в Източно Средиземно море, ще се изправи пред последствията, съобщи Асошиейтед прес.

"Те или ще го разберат на езика на дипломацията, или с болезнен опит", заяви Ердоган по време на церемония по откриване на нова болница в Истанбул.

Анкара води спор с Гърция и Кипър за правата за проучвания за нефт и газ в Източното Средиземноморие. Всички страни са разположили военноморски и военновъздушни сили, за да отстояват своите противоречащи си претенции в региона.

"Те ще разберат, че Турция има политическата, икономическата и военната мощ да скъса наложените й неморални карти и документи", добави Ердоган, визирайки районите, маркирани от Гърция и Турция като техни икономически зони. Ердоган подчерта, че Турция е "готова за всякаква ситуация и резултат".

Междувременно турски медии съобщиха, че танкове се насочват към гръцката граница. В. "Джумхуриет" пише, че 40 танка са транспортирани от сирийската граница към Одрин в Северозападна Турция и публикува снимки на бронираните машини, натоварени на камиони.

Военен официален представител, пожелал анонимност, заяви, че това е регулярно придвижване на военни части и няма връзка с напрежението с Гърция.

От своя страна гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас предупреди Турция, че рискува още санкции от страна на Европейския съюз заради енергийните проучвания в Източно Средиземно море, съобщи в. "Катимерини".

ЕС вече наложи леки санкции на Турция по тази тема и лидерите на ЕС се очаква отново да разгледат въпроса на среща на върха в Брюксел на 24 и 25 септември, пише vesti.bg.

Говорейки пред телевизия Скай, Пецас заяви, че ако Турция не предприеме конкретни стъпки за деескалация, "нещата ще станат много трудни за Ердоган на Европейския съвет".