Доналд Тръмп изчерпа възможностите си за оспорване на изборите по съдебен ред. Вчера Върховният съд отхвърли жалбата, внесена от главния прокурор на Тексас Кен Пакстън. В нея се искаше да бъде обявена за недействителна победата на избрания за президент Джо Байдън в щатите Пенсилвания, Джорджия, Мичиган и Уинсконсин.

Това ознаменува голямо поражение в опита на президента Доналд Тръмп да спечели втори мандат, предават световни агенции. Според върховните магистрати липсват правни основания, а щатът Тексас не е доказал свой правен интерес при опита си за отмяна на изборните резултати в други американски щати. 

В жалбата се твърдеше, че е имало повсеместни манипулации на изборите. Поддръжниците на Тръмп продължават да твърдят, че изборите са били откраднати, въпреки липса на доказателства за значителни измами. Произнасянето на Върховния съд е окончателно след катастрофална поредица от съдебни битки на предизборния щаб на Тръмп, в които десетки опити за отмяна на изборните резултати систематично бяха отхвърлени от съдии в цялата страна.

Всичките 50 щата на САЩ вече удостовериха резултатите от изборите, а повторното преброяване в Джорджия и Уисконсин също препотвърди победата на Байдън в тези щати. В понеделник ще се състои гласуването в Изборната колегия. На него всеки щат гласува съобразно изборния резултат от народния вот на място, което допълнително ще затвърди.

"Върховният съд ни подведе. Никаква мъдрост, никакъв кураж", написа Тръмп в свой гневен пост в Туитър. Говорителят на щаба на Байдън Майк Гуин пък заяви, че решението не е никаква изненада.