Световната здравна организация направи поредната мрачна прогноза, свързана с пандемията. Анализите към момента сочат, че смъртните случаи от коронавирус в Европа може да се увеличат петорно. Това ще се случи, ако мерките в отделните държави продължават да се разхлабват, смята директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Това противоречи на настоящата тенденция, при която се увеличава бум на новите случаи, но спад в броя на жертвите. Причината, според Клуге, е масовото тестване на млади хора, които карат заболяването безсимптомно. Според прогнозите, основани на епидемиологични модели, ситуацията ще се влоши през месец януари.

“Същите модели сочат, че редовното носене на маска и контролът върху струпване на хора могат да спасят животите на 281 000 души до началото на февруари. Тези анализи потвърждават това, което винаги сме казвали: пандемията няма сама да се оттегли, ние ще трябва да я преборим", заяви Клуге. 

Очаква се ваксина да бъде достъпна в средата на 2021 година. Надеждите са, че до 2 години хората ще се завърнат към нормалния си ритъм на живот.