Ски сезонът на Витоша беше официално открит днес.

Стотици родители заедно със своите деца посетиха хижа Алеко за откриването на сезона. Семействата се възползваха от топлото декемврийско време и заведоха своите малчугани да се попързалят в снега.

Освен многото родители с деца не липсваха и ски и сноуборд ентусиасти. Те се възползваха от шанса, за да се пързалят по отворените писти Витошко Лале 1, Витошко Лале 2, Меча поляна, Ветровала, както и Витоша сноупарк. Поради авариен ремонт кабинковият лифт Симеоново остава затворен.

Симеон Табаков от Планинската спасителна служба каза, че през днешния ден доста хора са посетили хижа Алеко. “Кабинковият лифт не работи и имаше доста коли по пътя, но това е нормално - събота и неделя Витоша се пълни с хора”, отбеляза той.

Табаков даде и полезни съвети към скиорите, които предстои да се включат в ски сезона.

“Скиорите да бъдат внимателни и да се съобразяват с метеорологичните условия”, каза той и открои, че повечето хора, които посещават планината знаят как да се държат. “Предполага се, че имат и планинарска култура”, поясни Табаков.

Според него големият брой хора на Витоша през днешния ден се дължи на хубавото време, но и освен това и на желанието на хората да станат от трапезата и да се разходят след празниците.

С него имаше и куче, което в момента е в процес на обучение, но предстои да започне да му помага, когато възникват инциденти, след като завърши своето обучение. “Кучетата много ни помагат в акции, в търсене на загубени и при бедствия и аварии”, посочи той.

“Имаше един пострадал надолу по пистата с усукано коляно. Нещо нормално при такъв вид спорт”, каза още Табаков.