Гърция въвежда строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Очаква се да бъдат затворени всички магазини, с изключение на хранителните, аптеките и бензиностанциите. Информацията е на гръцкото издание Protothema.gr. Предстои новите мерки да бъдат официално обявени от здравните власти, като предложението е те да бъдат наложени за един месец.

Затварят се и всички училища, с изключение на началните. Информацията идва на фона на новината за рекорден брой заразени през последното денонощие. Южната ни съседка съобщава за 2 646 нови случая и 18 починали. За рекорден брой положителни проби съобщават всичките ни съседни държави, с изключение на Турция. 

Интензивните отделения в цялата страна разполагат с 1013 легла. От тях 698 вече са заети, а свободните са 315. 

Междувременно, Кипър официално обяве, че налага строги мерки до 15 януари догодина. От утре в страната ще е вечерен час.

До 30 ноември в Кипър се забранява движението на гражданите от 23:00 до 5:00 ч. сутринта, с изключение само за спешни медицински причини или служебни цели.Заведенията за обществено хранене ще работят до 22:30 ч.В частни домове и на публични места е разрешено да се събират най-много до 10 души. Ограничава се и броят на посетителите на заведения, както и на церемонии в религиозни храмове. На закрито те трябва да са не повече от 75 души, а броят им може да е двоен в заведенията на открито. 

Маските на открито стават задължителни. Ограничават се масовите мероприятия и културните събития. 

Допълнителни извънредни мерки в сила до 16 ноември се въвеждат в административните области Лимасол и Пафос, които са най-силно засегнати от пандемията.

Заедно с това ще бъдат приложени планове за финансова и социална подкрепа.

Covid-19 настъпва на Балканите! Рекорден брой заразени в съседни на България държавиИспания регистрира най-голям брой смъртни случаи в Европа