Всяка година сп. Тime публикува неофициална класация на най- добрите изобретения в цял свят. Стотици са предложенията, в предишни години сред класациите са били плаваща лампичка и компютърна лаборатория за ДНК. Ето кои са победителите за 2017 година

Робот, с когото може да се общува. Нарича се Джибо и струва 899 долара. По принцип, Амазон и Гугъл в последните години разработиха персонални роботи, но те все още реагират само с включване на светлина, когато им заговорите. Джибо не е такъв, той прилича на филмов герой с голямата си кръгла глава и лице, което изразява емоции чрез анимирани емотикони. По време на говор тялото му също се накланя, като че ли размахва ръце. Джибо може да се кикоти, да танцува и да се обръща към вас, когато го повикате. Той може да бъде забавна играчка, но още много има да учи. Тепърва има да усвоява нови приложения, но се приема, че това е прагът на серийното производство на висок тип роботи.

Очила, с които слепите могат да виждат. Цена 9 995 долара

По света има милиони слепи хора, които трудно се придвижват. Помагат им бастунчета и кучета-водачи, но те не могат да имитират истинското зрение. . А eSight 3 може. На практика това устройство представлява най-силните възможни очила. Когато човек го постави, той записва видео с висока резолюция, а после с увеличение, контраст и различни алгоритми преобразува изображенията в нещо, което слепият човек може да види. По този начин той може да се занимава с редица дейности, сред които спорт, докато за останалите това е непостижимо. Устройството е пуснато в продажба през февруари, а цената му го прави не особено достъпно. Затова компанията- производител търси дарители за клиентите си. Въпреки това то е много по-евтино от предишните версии, по-бързо е, по-леко и има повече възможности за фокусиране на разстоянието. По света в момента го ползват повече от хиляда слепи хора.

Сладолед, от който не се дебелее. Цена 5.99 долара

Прекалено хубаво е, за да бъде истина: сладолед с различни вкусове, с ниско съдържание на захар, в който има само 360 калории в половин килограм. Но именно това обещава компанията Halo Top, която кани клиентите си да не се боят и да изядат колкото им се иска. Сладоледът е обогатен с белтъчини, но ниската му калорийност се дължи на подсладителя Стевия, в който няма нито една калория. В него има и тръстикова захар и захарен спирт. Впрочем да се опитат тези съставки може да бъде и приятно, но едва ли може да се нарече образец на здравословна храна. Целта на производителя обаче не е в това да замени плодовете, а да накара хората, които пазят да диета, отново да опитат сладолед. Целта е постигната, през изминалата година обемът на продажбите на сладоледа е скочил с 2 500% и неотдавна стана най- продаваният продукт на дребно в Америка.

Тониращ крем за цветнокожи. Цена 34 долара

Както казва Риана, гримът е тайно оръжие. Той може да внесе тънки и неуловими промени в облика на жената, а може и напълно да я преобрази. За мнозина, обаче, това тайно оръжие се оказва прекалено тайно. Обикновено тониращият крем се произвежда и рекламира предимно за жени, които имат от светла до средно тъмна кожа. По-мургавите остават настрана. Точно за тях, обаче, е новият продукт, в който има 40 оттенъци и разнообразната по раси Америка тутакси оцени новината. Новият продукт е от линията на Риана и се нарича Fenty Beauty, тя го пусна през септември и веднага след нея в тази посока се устремиха големи козметични компании като Sephora, а Make Up For Ever и L'Oreal.

Идеалната чаша за кафе. 79.95 долара

Кафето е добро при определена температура, ако е много горещо, ще ви изгори устата, ако е изстинало, не си струва да се пие. Според една оценка, имате само 37 секунди, за да се насладите на напитката при идеална температура. На генералния директор и учредител на лосанжелоската фирма Ember Technologies това му се сторило нелогично и той намерил решение на проблема, изобретявайки чашката Ember от неръждавейка. Чашата има бяло керамично покритие и в продължение на един час съхранява нужната за кафето или чая оптимална температура, която е между 49 и 63 градуса по Целзий. Освен това, ако се постави на зареждащ поднос, температурата на практика може да се запази безкрайно дълго. Това е вторият продукт от серията умни приспособления за хранене на фирмата - миналата година Ember Technologies създадоха чаша за вино с температурен контрол. Не е изключено новата чаша за кафе да стане пазарен хит и неотменен атрибут на работното място. Тя излезе на пазара в началото на ноември, вече се продава в 4 600 заведения Starbucks.

Асансьор, които се движи не само нагоре-надолу

Какво ли, ако асансьорът се движи не само вертикално, но и настрани. Това би било нещо от рода на чудесата. Само че немската компания Thyssenkrupp вече е дала напълно реален отговор на този въпрос, след като проектира и създаде система асансьори MULTI. Конструкторите се отказват от старомодните части и използват магнитно окачване, същото, което движи и високоскоростните влакове. Кабините на тези асансьори могат да се местят в различни посоки и дори да се разминават вътре в асансьорната шахта. Това не само ще съкрати времето на чакане, но коренно ще промени и конструкцията на сградите. През 2017 година изпитанията на новите асансьори преминаха успешно, първите трябва да дебютират в Берлин до 2021 година.

Още по-умен смартфон
Старшият вице-президент по разработка на апаратите на Apple Дан Ричио смята, че iPhone X е не по-малко от сбъдната мечта. Това в момента е най- сложният и високо развит смартфон в света с екран от край до край. Процесорът му е оптимизиран за допълваща реалност, а камерата му е достатъчно умна, за да разблокира телефона, виждайки лицето на собственика. За да стане това възможно, Apple се отказва от бутона Home, който иначе е твърде популярен инструмент за навигация. Отказва се и от 3.5 мм гнездо за слушалки на iPhone 7. Според директора на дизайна на Apple Джонатан Айв, стремежът на всяка цена да се съхранят елементи, които са се оказали ефективни, води до провал. Новото чудо струва 999 долара и в момента е най-скъпият айфон на пазара. В малкото устройство е включена огромна изчислителна мощност.

Хиджаб за спортистки-мюсюлманки, 35 долара
Трудно е да спортуваш с хиджаб, материалът е прекалено тежък и това предизвиква по-силно изпотяване. Ако пък е прекалено лек, може да падне от главата по време на състезания. Ако пък не е закрепен правилно, предизвиква чувството, че ей сега ще се задушиш. Това твърди египетската бегачка Манал Ростов, която живее в ОАЕ и е създателка на групата Surviving Hijab в Facebook. Повече от половин милион членове има тази група. Професионалният хиджаб на Nike е разработен след срещи със спортистки-мюсюлманки. За разлика от традиционния, той е направен от лека дишаща тъкан, която попива влагата. Вече е в употреба и спортистките твърдят, че им помага.

Маратонки-бързоходки

Представете си маратонки, с които по-бързо бягате, по-високо скачате и по-добре се въртите около собствената ос. Именно тази идея е заложена в конструкцията на новите спортни обувки Futurecraft 4D на Adidas. Междинната им подметка се променя по желание на човека, който ги е обул и то не само по размер и форма, но и по гъвкавост и сила за смекчаване на удара, по характера на покритието и така нататък. Ключът към успеха в този случай е 3-D печатът, който позволява на Adidas да погледне всеки квадратен милиметър на междинната подметка и да я съобрази с потребностите на спортиста, като му помага да постигне по-добър резултат. За да се огъне по този начин маратонка по традиционен начин, са необходими седмици. С помощта на 3-D печат това става за часове. По този начин компанията може да ги приготвя директно в магазините, поне в бъдеще това ще бъде възможно. Засега Adidas пусна през декември на пазара стандартна версия маратонки с междинна подметка, създадена на базата на събрани за 17 години данни.

Електромобили
Електромобилите имат два основни проблема- те са скъпи и имат твърде малка проходимост между зарежданията. В третия модел на електромобила Tesla тези проблеми може да изчезнат. Това е най- интересната кола в ценова категория 35 000 долара и с възможност за 350 км пробег до изчерпване на заряда. Впрочем такива са и характеристиките на електромобила Bolt на Chevrolet. Клиентите са заинтригувани. Търсенето на кола трети модел е високо, всеки ден се получават по 1 800 заявки. Производителят се затруднява да задоволи всички.

Сред останалите най- търсени изобретения на 2017 година са помпите за кърмачки, охранителна система за дома, апарат за проучване недрата на Марс, напълно автономен шлем за виртуална реалност, усъвършенстван кухненски робот с приложение за рецепти, клиника за профилактика, дронове, пригодени за селфи, филтър за прочистване на въздуха и нови безвъздушни гуми на Мишелин, които се сменят особено лесно, гривна за безопасност за малки деца, универсална платформа за Nintendo Switch и др.