Седем души са подали документи и ще участват в конкурса по избора на нов генерален директор на Българското национално радио (БНР). Това се разбира от прессъобщение, качено на сайта на Съвета за електронни медии (СЕМ). Крайният срок за подаването на кандидатурите беше днес. В надпреварата за ръководната позиция влизат Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Валерий Тодоров, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

Всички участници в надпреварата имат минало, свързано с БНР. Велев беше генерален директор на БНР до 29 май тази година, преди на поста да бъде назначен Светослав Костов, който се задържа начело на радиото до средата на октомври. Тогава той беше уволнен от СЕМ заради груби нарушения на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г., припомня dnevnik.bg

Валерий Тодоров беше генерален директор на БНР два последователни мандата от 2007 до 2013 г. Антон Митов работи в обществената медиа от 1977 г. От 2016 г. той е директор на дирекция "Архивен фонд", а в средата на октомври беше назначен от СЕМ за временен генерален директор на БНР. Митко Димитров е бивш директор на радио "София".

Даниела Манолова е драматург и продуцент в радиотеатъра на БНР. Гаджалова е бивш главен счетоводител на медиата, а Андон Балтаков е работил в БНР, Си Ен Ен и "Асошиейтед прес" в Ню Йорк. Изслушванията на концепциите на кандидатите ще се проведат на 20 и 21 януари 2020 г., а СЕМ ще определи кой ще е новият генерален директор на радиото на 23 януари 2020 г.