Северна Корея е предприела изключително строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Официални данни за заболеваемостта в страната липсват, но някои смятат, че вирусът е прекосил най-зорко пазената граница в света още през март. Според източници от южнокорейското разузнаване се е стигнало дори до публична екзекуция на нарушител на мерките за безопасност. 

Засега информацията е, че става дума за високопоставена личност. По-рано днес е станало ясно, че нарушителят е внесъл през митницата стоки от Синуиджу - град, разположен в близост до границата с Китай. Това се случило през август, но за случая се разбра едва преди няколко дни. 

В столицата на Северна Корея Пхенян е наложен локдаун. Забранени са риболовът и производството на сол. Това са част от мерките за превенция срещу вируса. По време на брифинг бе обявено, че Северна Корея е отказала да приеме доставка на 110 000 тона ориз от Китай. В момента оризът се намира на китайското пристанище Далиян, тъй като корейските власти се опасяват, че заразата може да влезе в страната, заедно с пратката.