Мисия на Европейския парламент ще пристигне в България, за да се запознае подробно със ситуацията. Това стана ясно, след като 18 български неправителствени организации внесоха петиция за по-ефективно законодателство и защита на животните. Петицията е подкрепена със снимков и видеоматериал, който показва нехуманното отношение към бездомните животни у нас.

България приема Закон за защита на животните още през 2008 г., а от 2011-а престъпленията и насилието над животни са криминализирани. На практика обаче липсва качествен контрол и спазване на българското законодателство, категорични са зоозащитниците.

През миналата година у нас е имало 24 194 бездомни кучета, което е с 1667 по-малко от броят им през 2016 г. 

Контролният орган Българската агенция по безопасност на храните регулярно извършва проверки в приютите. През миналата година са извършени 490 инспекции. Последната такава е била през месец януари. „ БАХБ не прави нищо нито във връзка с работата на нелегалните развъдници, където се отглеждат животни в нечовешки условия, нито за условията в общинските приюти, където животните се бият за храна, или умират от глад, болести и студ, посочи общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, която представи петицията заедно с представители на организацията „На ти с природата“. В петицията е даден за пример и случаят с изгубеното в Осоговската планина стадо коне, голяма част от които загинаха от студ и глад и се посочва, че собственикът на животните не само не е контролиран в какви условия ги отглежда, но и е получил 10 хиляди евро европейка субсидия за конете, които е изоставил.

Всички са наясно , че са необходими  строга регулация, премахване на незаконните развъдници, кастриране и регистрация на всички бездомните животни, както и хуманни условия в приютите. Трябва обаче сериозен ангажимент от страна на държавата това да се случи.