Испанската полиция е потвърдила използването на гумени патрони в неделя, срещу няколко групи протестиращи, окупирали гласоподавателни пунктове в каталонската столица Барселона, предава АРР, цитирана от Фокус.

Според данни на местната Бърза помощ, 38 души са ранени в следствие на по-ранните сблъсъци или на обстрела с гумени патрони, като само трима от пострадалите са с по-тежки наранявания. Каталунският лидер Карлес Пучдемон нарече действията на правителствената полиция „несправедливо насилие“.

Ескалация на напрежението по време на референдума за независимост в Каталуния. Испански полицаи нахлуха в изборна секция минути преди регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да гласува на референдума за отделяне от Испания, предаде Ройтерс, цитирани от Фрог нюс.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата. На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.