По непотвърдена информация тийнейджърките са избягали с членове на бандата Латински крале. Това са 16-годишната Натали Наскова и 18-годишната Велина Шентова, които на 10 май бяха обявени за издирване от полицията в чикагското предградие Арлингтън Хайст, контактували с подозрителен мъж в социалните мрежи. Това разказа пред "168 часа" сестрата на изчезналата Велина. По случая има две версии - отвличане или младежко бягство. "Имаме подозрения за човека, с когото са в момента на базата на комуникация с него във фейсбук и инстаграм", обясни тя. По думите й подозрениято на роднините падали върху мъж на име Гриз Рейес, който бил от латиноамерикански произход.

 

В профилите си момичетата водели с него постоянна кореспонденция, а той се държал загрижено и мило с тях. "Уведомили сме властите още от самото начало, но до момента въпросният човек не е разпитан и нямаме друга информация - разказаха още роднините на Велина. - Предоставили сме на полицията последните райони, от които тя е влизала в социалните мрежи, заедно с IP адреси. Надяваме се да работят по въпроса, но тъй като в момента момичетата са със статус "runaways" (избягали), полицията не е длъжна да вложи всичките си налични ресурси за намирането им."

 

За латиноамериканска връзка се заговори малко след изчезването на двете българки. Пред разследващи техни съученички разказали, че видели тийнейджърките на бензиностанцията на Old Wilky и Alngounquin Rd в Арлингтън Хайтс с мъж от латино произход, който бил видимо по-възрастен от тях.

По думите на сестрата на Велина семейството няма как да бъде сигурно дали въпросният Гриз Рейес е човекът, с когото те са се видяли там, но според кореспондецията и нещата, които той им пишел в социалните мрежи, имало огромна вероятност да е замесен. "Среща не е уреждана по фейсбук или инстаграм, не са писали за среща - казва момичето. - Знаем, че напоследък тя е ползвала Viber като канал за комуникация, но до него няма как да имаме достъп."

Властите в страната работят по няколко версии. По непотвърдена информация една от тях е, че тийнейджърките са избягали от вкъщи с членове на бандата Latin Kings (Латински крале). Не е изключено Гриз Рейес да е част от тази групировка. Прякорът му - Reyes на испански също означава крале. Бандата се смята за най-голямата испаноезична групировка в страната, която се занимава трафик на хора, наркотици и оръжия, нападения, грабежи и рекети.

Според доклади на ФБР за криминалната активност на бандата, членовете й манипулирали млади момичета, които са по-податливи. Общували с тях известно време, докато ги убедят, че ако избягат от вкъщи, ще се чувстват много по-добре. В много от случаите привлечените впоследствие са подтиквани да проституират. Бандата е създадена в Чикаго през 40-те години на миналия век. Влиянието й се простира в 34 щата, а само в Чикаго членовете й наброяват близо 18 000. Latin Kings са разследвани многократно от ФБР, които искат да ограничат нарастващо им влияние в САЩ. Една от последните акции срещу бандата доведе до осъждането на Аугустин "Тино" Замбрано, който до преди това е считан за най-високопоставения й член.

Втората версия е по-позитивна - че става дума за обикновено младежко бягство. Семействата и на двете българки са много притеснени. Велина живеела в САЩ при баща си Делчо Шентов от 2016 г. насам. Момичето учело в Rolling Meadows High School. Тази година й предстояло завършване, а родители й вече били планували абитуриентския й бал. "На 22-ри има билет за България - разказа пред изданието на българи в САЩ - BGVOICE бащата на Велина Делчо. - На 24-ти нейният випуск има бал, купили сме обувки и чанти."

Заради работата си мъжът често пътувал, а в деня на изчезването на дъщеря му той не бил в града. Чул се за последно с нея на 9 май, когато тя му споделила, че й е лошо и не иска да ходи на училище. Той обаче й казал, че трябва да отиде, защото се налагало да си вземе изпитите, преди да се прибере в България. Тя се съгласила и го уверила, че ще го направи. В същия ден, малко по-късно, в 10,30 часа, му се обадил бащата на Натали, за да му каже, че Велина не е отишла на училище. Всеки ден оттогава Делчо звъни на дъщеря си, но телефонът й е изключен.