Броят на починалите с COVID-19 руснаци през изминалата година може да се окаже два пъти по-голям от обявения. Това сочат данните от националната статистическа служба в страната, предават световни агенции. Федералната служба по държавна статистика "Росстат" е съобщила днес за 162 429 жертви на вируса за 2020 година. В същия ден обаче властите съобщиха, че броят им е 77 068. 

Разминаването се дължи на начина, по който се води статистиката - тя включва само случаите на настъпила смърт при потвърдена причина COVID-19. Този метод често бива критикуван. 

Общо смъртните случаи в страната за изминалата година са 145 милиона. Забелязва се ръст на смъртните случаи с близо 90 000 само за месец декември и с малко над 300 000 от април до края на годината. 

Според някои епидемиолози ръстът в смъртността е най-добрият начин за отчитане на смъртността от коронавируса, тъй като всяка държава борави със собствени методи за отчитане на черната статистика. Общо за годината в Русия е имало 274 000 повече смъртни случаи, като прирастът за първите три месеца е отрицателен. 

За сравнение, по данни на Евростат, в държавите членки на ЕС са отчетени 400 000 повече смъртни случая в сравнение с предходните години. 

.