Преди края на годината могат да бъдат направени първите ваксинации в Европейския съюз срещу COVID-19. Това каза днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европейския парламент, предаде БНТ.

Според нея страните членки трябва спешно да се подготвят логистично за приемането и разпространението на милиони дози ваксини.

"Най-после виждаме светлина в края на тунела. Ваксините са важни, но това, което е по-важно е процесът на ваксинация. Държавите-членки трябва да се подготвят сега", апелира фон дер Лайен.

Европейската комисия вече има шест договора с фармацевтични компании за потенциалните им ваксини. Последният е с Модерна (Moderna). Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави – членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19.

Останалите договори са със Астра Зенека (AstraZeneca), Санофи (Sanofi-GSK), Янсен (Janssen Pharmaceutica NV), БиоНтек-Пфайзер (BioNtech-Pfizer), и КюрВак (CureVac).