Парен валяк унищожи незавършените творби на сър Тери Пратчет на панаира на парните машини в Дорсет в петък. Това е било едно от последните желания на покойния британски фентъзи писател, който преди две години почина от болестта на Алцхаймер. Харддискът от компютъра, използван от покойния писател, беше смазан от ретро валяк, задвижван от пара, наричан "Лорд Джерико".

След смъртта му, неговият близък приятел и писател-фантаст Нийл Гейман ("Американски богове") обяви, че Пратчет е настоявал всичко недовършено, върху което е работил приживе, да бъде извадено заедно с компютъра му, да бъде поставено в средата на пътното платно и да бъде смачкано с парен валяк.

Създателят на една от най- забавните фантастични поредици  "Светът на диска"  беше диагностициран с болестта на Алцхаймер през 2007 г. Преживе той издаде над 70 романа, като въпреки болестта си работеше активно до края на живота си с помощта на сътрудници и съавтори до края на живота си. След смъртта на Пратчет бяха публикувани два романа - "Дългата земя" със Стивън Бакстър и "Короната на овчаря".

Събитието предшества изложба, посветена на писателя, която ще се открие в музея в Салисбъри на 16 септември. Тя ще продължи до 13 януари и прегазеният диск ще бъде един от експонатите, съобщава Гардиън.