Британските власти освободиха от отговорност фармацевтичния гигант "Пфайзер", в случай, че възникнат проблеми с ваксината срещу коронавирус. Очаква се тя да започне да се разпространява в страната следващата седмица, информира Индипендънт. Министерството на здравеопазването е потвърдило, че на компанията е осигурена защита срещу наказателно преследване.

Преди няколко седмици кабинетът предприе и законови промени, с които осигури имунитет на компании като Пфайзер срещу претенции от страна на граждините, в случай на усложнения след имунизация. Екипът на Националната здравна служба, който произвежда и доставя ваксината, също се ползва със защита. 

Ваксината ще бъде достъпна за всекиго, който е навършил 16 години. Няма да могат да се имунизират бременни жени, тъй като все още не се знае какъв ще бъде ефектът върху плода. 

Ваксината на Pfizer/BioNTech беше одобрена от Агенцията за регулация на лекарства и продукти за грижа за здравето във вторник. Регулаторът се позова на текст, който позволява лекарство, което все още не се е сдобило с лиценз, да бъде използвано по спешност в условия на пандемия. 

Генералният директор на Пфайзер Бен Осбърн не можа да отговори на въпроса защо компанията му се нуждае от подобен вид защита. По време на пресконференция по-рано тази седмица той отвърна лаконично, че няма да бъдат разкривани детайли около клаузите, касаещи отговорността, в споразумението с властите.

От компанията заявиха, че все още се работи по публикуването на пълните данни от клиничните проучвания. 

"Пълният протокол вече е публикуван и достъпен за всекиго, който иска да го види. Екипът ни работи в насока получаване на всички необходими разрешителни, като паралелно с това се е заел и с публикуването на резултатите", категорични бяха от медицинския екип. 

Представителите на Агенцията за регулация на лекарствата пък споделиха, че нищо не е спестено по отношение на анализа на безопасността на ваксината. 

От Националния биологичен институт пък бяха категорични, че ще тестват индивидуално всяка доза, която излиза, за да се уверят в нейната безопасност. 

Здравните власти потвърдиха за имунитета на компанията и споделиха, че ваксината ще бъде включена в списъка на ваксини, за които държавата дължи обезщетение. Съгласно британското законодателство, в случай, че някой получи трайни увреждания в резултат от имунизация, му се изплащат 120 000 паунда.