Силни ветрове и проливни дъждове се очакват във Великобритания от днес до 23 август. Те са в следствие на идващата от Атлантическия океан буря  Елън. Бурята първоначално ще засегне западните части на  страната, а след това и Южна Англия и Мидландс.

Очаква се вятърът да бъде много силен, създавайки зона на ниско налягане, главно в северните и западни части. Силата на ветровете ще варира от около 40 мили до 50 мили в час, а за някои вътрешни райони в Северна Англия, крайбрежни части в Уелс и Ламанша - до 60 и дори 70 мили в час, с променящи се пориви на вятъра. Предвижда се възможно прекъсване на електричеството, нарушения в трафика и заплаха от наводнения по крайбрежието, особено за Югозападна Англия в Уелс. Под значителното въздействие на вятъра са възможни  щети на имуществото от летящи отломки и падащи дървета и клони,предупреждават от МВнР. 

От Външно министерство призовават да бъде ограничено пътуването в засегнатите от бурята райони, като пътуващите следва предварително да се информират от графиците на съответните превозвачи дали има евентуални промени или отмяна на съответната транспортна услуга.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Лондон на следния номер: +44 20 7581 3144 вкл. и в извънработно време.