Гръцкият министър-председател Кириакос Мицонакис бе атакуван за това, че е нарушил мерките срещу разпространението на коронавируса. Това стана, след като гръцко издание публикува негови снимки по-рано тази седмица. На тях се вижда как той и съпругата му карат колелета в планината. Фотосите, заснети в местност, намираща се северно от Атина, бяха публикувани и в социалните мрежи. 

На тях се вижда и как двойката позира с няколко случайни минувачи, като нито един от тях не носи маска, нито пък спазва дистанция.

В момента на гърците е разрешено да напускат домовете си, само за да отидат на работа, да пазаруват, да отидат на лекар или да спортуват. В последния случай се разрешава събирането на не повече от трима души, в близост до домовете им. Нарушителите се санкционират с 300 евро. Миналия уикенд от полицията събраха 780 000 евро от глоби за близо 3 000 нарушения на мерките.

Припомнаме, че периодът на действие на ограниченията бе удължен до 7 декември в отговор на големия брой на положителни проби за денонощие - над 2000.

Говорителят на правителството защити премиера, изтъквайки, че "му се търси отговорност за това, че е човешко същество". Освен това, Мицотакис никога не би отказал разговор или снимка с някого", заявиха още от кабинета. 

Един от министрите - Адонис Георгиадис също подкрепи лидера, като заяви, че хората могат да излязат където и да е, за да тренират. 

"Ако не сте забелязали, в планината е пълно с хора. И това е в реда на нещата, те могат да отидат там", коментира той.