Новата военна власт в Мианмар е блокирала достъпа до Фейсбук. В социалната мрежа бяха създадени групи, чрез които хората организираха гражданско неподчинение срещу превратаджиите, предава ВВС. От социалната мрежа потвърдиха, че услугите в страната са временно недостъпни.

В социалните мрежи се разпространиха видеа на медици, които пеят революционни песни. Анализатори предполагат, че превратът е по-вероятно да бъде свързан с личната амбиция на генерал Мин Аун Хлайн, който трябваше да подаде оставка тази година, а не с твърденията за измама на изборите. “Изправен пред задължително пенсиониране след няколко месеца, без път към гражданска лидерска роля и на фона на глобални призиви да му бъде повдигнато наказателно обвинение в Хага, той беше в ъгъла”, казва Джаред Генсер, международен адвокат по правата на човека.

Западните държави осъдиха преврата безрезервно, но усилията на Съвета за сигурност на ООН за постигане на обща позиция се провалиха, тъй като Китай се противопостави. Пекин отдавна защитава страната от международен контрол и предупреди след 

Превратът в понеделник, воден от началника на въоръжените сили ген. Мин Аун Хлайн, постави начело на страната военно управление. В съобщение, прочетено по военната телевизия Myawaddy, се цитира раздел от съставената от военните конституция, който позволява на те да поемат контрола по време на национални извънредни ситуации.

Според него причината за положението е отчасти поради недействието на правителството по исканията на военните за измама на гласоподавателите по време на изборите през ноември миналата година и неспособността му да отложи изборите заради здравната криза.

Военните твърдят, че изборите през ноември са били фалшифицирани - въпреки че избирателната комисия на страната заяви, че няма доказателства за измама. Избраната лидерка Аун Сан Сучи, заедно с президента Уин Минт и десетки други висши фигури в управляващата “Национална лига за демокрация” бяха задържани. Полицията повдигна обвинения срещу тях за притежание на незаконни комуникационни средства и нарушаване на правилата срещу коронавируса.