1100 гвардейци от армията в САЩ ще се включат в опазването на обществения ред във Вашингтон. Изпратени са и 200 щатски военнослужещи. Това стана ясно, след като десетки демонстранти щурмуваха Капитолия. Информацията е от Белия дом, а разпореждането било дадено от президента Доналд Тръмп.

До действията се стигна, след като много от демонстрантите са успяха да се доберат до залата на Камарата на представителите, счупвайки стъклените прозорци на вратите. На полицията се е наложило да ползва оръжие в опити да въдвори ред. Протестърите са потрошили някои от кабинетите в сградата, в която се помещава Конгресът. Сред тях е и този на говорителя Нанси Пелоси. 

Хиляди хора излязоха днес на митинги по улиците на Вашингтон и Ню Йорк. Те бяха категорични, че победата на Тръмп е била "открадната" посредством изборни манипулации. Днес Конгресът трябваше да потвърди победата на новия президент. Заседанието обаче бе прекъснато от щурма на хиляди хора. След последвалата евакуация сградата бе затворена. Вътре в сградата органите на реда употребиха сълзотворен газ. На конгресмените бяха раздадени противогази, за да могат те да се евакуират. 

Има информация за пострадали хора, а жена е в критично състояние. Тя е била простреляна в гърдите по време на размириците. 

Кметът на Вашингтон е наложил полицейски час в града. Хората трябва да са по домовете си в 18:00 часа. От МВнР призовават българите, които се намират в района на размириците, да не излизат.

Според някои агенции броят на събралите се хора на митинга във Вашингтон е над половин милион души.

Първи реакции

Часове след началото на безредиците действащият президент разпространи видеообръщение в социалните мрежи, в което призова хората да се приберат. "Трябва да има мир", каза той, но въпреки това неколкократно повтори, че е истинският победител след изборите, при това - с голяма преднина. Вицепрезидентът Майк Пенс пък заяви, че в "Всички американци имат право да протестират мирно, но атаката срещу Капитолия е недопустима и срещу замесените ще се използва цялата сила на закона".

Новоизбраният президент Джо Байдън определи атаката като заплаха за демокрацията.

"Това е нападение срещу хора, които просто си вършат работата. Това не е недоволство, а хаос и той трябва да се прекрати веднага", възмути се той. И призова Тръмп да направи "правилното нещо", като се обърне към протестиращите с видеообръщение. Досега той се обръща към тях единствено чрез акаунта си в Туитър, който мнозина вече настояват да бъде закрит. 

Обвинения по адрес на Тръмп валят от страна на конгресмените. В социалните мрежи те заявиха, че действията на президента са подстрекателство към тероризъм, анархия и опит за преврат.

Вижте какво е обстановката в момента в излъчването НА ЖИВО на Global News:

Снимка: Ройтерс

Снимки: Хулио Кортез/masslive.com

Тръмп към протестиращите в САЩ: Никога няма да отстъпимДемонстрации в деня, в който се очаква Конгресът да потвърди победата на Байдън