Хиляди протестират срещу рестрикциите, свързани с коронавируса, в германския град Лайпциг. Проявата се провежда с разрешение на съда, след като местните власти настояли протестът да е извън него. Недоволството е срещу новите, по-строги мерки, въведени на 2 ноември. 

Припомняме, че до края на ноември се въвеждат нови ограничения на обществения живот, макар и не толкова строги, колкото тези през април. 

Театрите, оперите, концертните зали, кината, баровете и дискотеките затвориха врати. Ресторантите могат да предлагат единствено храна за вкъщи. Германците ще имат право да се срещат навън само с още едно домакинство, освен своето. Груповите тържества, независимо дали навън или в собствения дом, са забранени. Затворени са и козметичните салони, студията за татуировки и масажните центрове.

Остават отворени училищата и детските градини. Работят, макар и със строги ограничения и търговските обекти. Забранява се и пътуването с цел туризъм. 

Хиляди представители на бизнеса са в центъра на Лайпциг и в момента. Към момента демонстрацията протича мирно. 

От местната администрация пък недоумяват защо тя се разрешава. 

"Трудно е да си обясниш защо срещите се ограничават до две домакинства, а се разрешава проява с 16 000 души", заявиха от общината. Според сметките, при спазване на дистанция площадът може да събере около 5 000.