Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Световен ден на медицинските сестри

На 12 май се отбелязва Световния ден на медицинските сестри, честван официално от 1974 година по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Дата е избрана, защото 12 май е рождената дата на една изумителна жена, спасила стотици животи и променила представата за медицинската грижа – Флоранс Найтингейл. Тя е национална героиня на Англия и една от 100-те най-влиятелни личности на всички времена. Често е казвала: “Не забравяйте, че сме дошли на този свят да се учим и да бъдем полезни на околните.”

Флоранс Найтингейл е родена в британско семейство от висшата класа. От нея се очаквало единствено да изпълнява ролята отредена на жените с нейния статус – да бъде съпруга и майка. През XIX век било немислимо за жена от аристократичната класа да се грижи за други хора и да изпълнява професията на медицинска сестра. Въпреки това, Найтингейл взема решение да учи за медицинска сестра. Това скандализира семейство й и цялото висше общество на Острова.

Тя поставя основите на модерното сестринско дело, организира отряд санитарки и прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужването на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42 % - на 4%.

Със своята отдаденост, старание и желание да помага, тя създава положително име на медицинските сестри. А самата Найтингейл се превръща в дама за пример, която често е изобразявана като „Дамата с лампата“. Псевдонимът е вдъхновен от „Таймс“, където е описва като „служебен ангел“, обикалящ болните с малка лампа в ръка, докато всички останали спят.

Умението да управлява болнична институция впечатлява Лондон. Основава първото светско сестринско училище „Найтингеил“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон. Издава няколко книги за медицинските грижи, които в последствие  се приемат като учебници. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва, подобна на Хипократовата, с която сестрите тържествено обещават да се грижат за пациентите, без комерсиални цели.

Това е само малка част от историята на Флоранс Найтингейл, поради която днес – 12 май, се отбелязва като Световен ден на медицината сестра. Една жена променила света към по-добро. И нека благодарим на всички медицински сестри за грижата и всеотдайността, която изпълняват професионалния си дълг.

Честит празник на българските медицински сестри!

Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън са коронясани за крал и кралица на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.

Джордж VI или Албърт Фредерик Артър Джордж Уиндзор, не се очаква да бъде крал, тъй като той е втори син на крал Джордж V.

На 26 април 1923 година Албърт се жени за Елизабет Боуз-Лайън. Двамата имат имат две дъщери – Елизабет, която го наследява на трона като кралица Елизабет II и Маргарет.

След смъртта на баща му крал Джордж V през 1936 година на трона се качва първородният син – Едуард. След по-малко от година Едуард заявява намерението си да се ожени за два пъти развежданата американка – Уолис Симпсън. Това е неприемливо за крал и тогава Едуард абдикира, за да се ожени и така брат му, Албърт се качва на трона под името Джордж VI.

Коронацията на Джордж VI и Елизабет като крал и кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия се провежда на 12 май 1937 година.

Образът на крал Джордж е представен многократно в ред телевизионни предавания, комикси, романи, и филми, като най-скорошната адаптация на живота на монарха бе във филма Речта на краля, донесъл Оскар за най-добра мъжка роля на изигралия Джордж VI Колин Фърт, разказваща за взаимоотношенията му с логопеда Лайънъл Лог.

За първи път се излъчва шоуто Стани богат.

През 2001 година за първи път се излъчва телевизионната игра „Стани богат.” Стани богат е българската версия на популярното английско шоу „Кой иска да бъде милионер?”

При Земетресение в Китай, загиват повече от 69 000 души, 374 000 са ранени, а около 4,8 милиона стават бездомни.

Земетресението в Съчуан през 2008 година е най-голямото през последните 30 години в Китай. То е с център в окръг Вънчуан, провинция Съчуан, Югозападен Китай. Магнитудът му е 8 по скалата на Рихтер.

Земетресението води до голям брой човешки жертви. По данни на китайското правителство са загинали 60 560 души, а 26 221 все още се водят за безследно изчезнали. Ранените са повече от 374 000. Смята се, че въпреки това жертвите щяха да бъдат много по-многобройни, ако епицентърът беше в близост до столицата на провинцията Чънду.

Предполага се, че са разрушени половин милион сгради.