Социалните мрежи вече се превърнаха в основен източник на информация за милиони потребители. Профилните ни във Facebook и другите платформи от подобен тип са и предпочитано средство за комуникация за много хора. Ново проучване на специалисти от Pew Research разкриват интересни подробности за начина, по който потребителите използват социалните мрежи. Така например данните разкриват, че 74% от хората проверяват ежедневно своите профили във Facebook, Instagram, Snapchat и другите подобни услуги.

Според 59% от доброволците, които участват в изследването няма да има проблем да изтрият акаунтите в социалните мрежи. Едва 14% от тях поддържат обратното мнение, че премахването на профилите им всъщност няма да е толкова лесна задача, предаде CNet, цитирани от Digital. Oказва се, че 40% от потребителите твърдят, че могат да изпитат проблеми при този процес, но не са напълно сигурни пред какво точно са изправени. В същото време 28% от хората признават, че не искат да изтриват профилите си.

Гореизброените цифри са специално за Facebook, но ситуацията е сходна в Instagram и Snapchat. Повечето потребители ежедневно проверяват акаунтите си и не са се замисляли за възможността да спрат да използват социални мрежи. В последните месеци се проведоха и редица проучвания, показващи, че отказа от профилите ни може да предизвика редица негативни последици и да повлияе на емоционалното ни състояние в дългосрочен план.