Норвежки круизен кораб бедства два дни в опасните води на норвежкото крайбрежие. На борда му имаше 1373 пътници.

Вчера и днес пет хеликоптера и спасителни кораби участваха в операцията по извеждането на пътниците до сушата, предава AFP, цитирана от "Фокус". 

Всички 1300 души на кораба, чийто двигатели отказаха вчера, недалеч от западния бряг на Норвегия, бяха спасени, заявиха официални лица в Норвегия, цитирани от BBC, като 11 души са ранени.

На кораба Viking Sky повечето от пътниците са британци и американци. Един от хората, които бяха евакуирани от хеликоптер, разказа на местните медии за спасителната операция.

„Хранехме се, когато корабът започна да се тресе. Прозорците се счупиха и водата започна да влиза в салона. Беше хаос. Що се отнася до евакуацията с хеликоптера, по-добре да забравя. Не беше забавно“ - каза той.

Спасителната операция включваше няколко спасителни кораба и продължи през цялата нощ, а един от корабите имаше проблеми с двигателя и двата хеликоптера бяха използвани, за да спасят екипажа и този кораб.

Норвежкият метеорологичен институт заяви, че метеорологичните условия в района са неблагоприятни, а вълните достигат височина до 10 метра.

Корабът Viking Sky загуби тяга и започна да се движи свободно в събота след обяд в опасни води на два километра от норвежкия бряг, което принуди капитана да подаде сигнал за бедствие.

Властите решиха да стартират евакуация хеликоптер в много тежки условия, вместо да рискуват да оставят хората на борда.


Снимки: EPA