При експлозия на кола-бомба са загинали двама служители на Организацията на обединените нации. Покушението било извършено в събота в Бенгази, пише The Guardian, цитиран от Агенция "Фокус".

ООН се опитва да постигне примирие в столицата Триполи, където базираната в Източна Либия ЛНА започна изненадваща атака през април. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди нападението, съобщи говорителят му в съобщение.

"Генералният секретар призовава всички страни да спазват хуманитарното примирие по време на Ейд и да се върнат към масата за преговори, за да продължат мирното бъдеще, което хората на Либия заслужават", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.
Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации трябва да се събере по-късно, по искане на Франция, за да обсъди последното развитие в Либия.

Говорителят на ЛНА Ахмед ал Мисмари заяви пред репортери, че двамата убити са охранители на мисията на ООН. Той добави, че са ранени 10 души, включително деца. Говорителят на мисията Жан Ел Алам съобщи, че организацията е „в процес на събиране на информация“.

Експлозията е станала пред търговски център и банка. Най-малко една кола на ООН е изгоряла и може да се види на местопроизшествието.

По времето на взрива командирът на ЛНА Халифа Хафтар обяви спиране на военните операции по време на празника на мюсюлманите Ейд ал-Адха, който продължава от събота до вторник, според изявление на неговите сили в Бенгази.

В петък правителството в Триполи заяви, че е приело предложение на ООН за прекратяване на огъня по време на празника.
Не беше ясно обаче дали действително битките в столицата ще престанат. Над 105 000 души са избягали от региона по време на сблъсъците, според ООН.

Снимка: Reuters