Франциск e един различен папа. Той е скромен, позира за селфита и е много близо до хората, за разлика от своите предшественици. Откакто харизматичният аржентинец влезе във Ватикана, протоколът стана доста гъвкав.

Някои правила от него обаче няма как да се променят. Едно от тях е свързано с дрескода при посещения на висши държавници. Жените трябва да носят дълга черна рокля с високо деколте, дълги ръкави и черен воал. 

По исторически причини обаче някои католически кралици и съпруги на крале са oсвободени от използването на черно. Това е т.нар. “Privilège du blanc” ("Привилегия на бялото”).

В момента в света само седем жени могат да отидат на официално посещение при папата, облечени в бяло.

Трябва да отбележим обаче, че в последните години редица държавни глави си позволиха да престъпят иначе строгия протокол за облеклото. Някои от тях избраха цветове, различни от черното. Сред тях са бившите ирландски президенти Мери Робинсън и Мери Макалийз, както и Раиса Горбачова. Всички те сториха това по време на срещите си с папа Йоан Павел II. 

Ето кои са те:

Летисия Ортис Рокасолано, кралицата на Испания, може да носи бяло в присъствието на папата. Тя е съпруга на настоящия испански крал - Фелипе VI. Снимката е от 2014-а година. 

Принцеса Летисия с папа Бенедикт XVI през 2011-а

София, кралицата на Испания

Кралица София заедно с папа Бенедикт XVI

Кралицата на Белгия Матилде по време на срещата с папа Франциск. 

Нейната предшественичка кралица Паола (съпругата на оттеглилия се крал Албер) също може да носи бяло в присъствието на папата. 

Люксембургската херцогиня Мария Тереза с Бенедикт XVI. /2006 г./