Oтвсякъде ни заливат призиви да останем вкъщи заради епидемията, за да се спасим, но вече се прокрадва и страх, че това също може да се окаже опасно място. В Англия девет души умряха през миналия уикенд не от коронавирус, а от нещо, случило се зад стените на техния дом. Полицията избягва да разкрива подробности, но опасенията са, че самоизолацията активизира домашните насилници. Китайските и австралийските власти също признават, че се сблъскват с такъв проблем, и призовават хората да не остават безучастни, ако станат свидетели на подобно нещо или пък самите те се окажат в такава ситуация. В Китай през февруари имаше тройно увеличение на сигналите за домашно насилие в сравнение със същия месец на 2019 г.

Миналата неделя английската пожарна е извикана на адрес в Хемъл Хемпстед от мъж, който вижда странен пушек от банята на съсед. Когато спасителните екипи пристигат, откриват в къщата телата на 57- годишния Гари Уокър, 50-годишната му съпруга Керълайн и 24-годишната им дъщеря Кейт. Първоначалната версия, по която работи полицията, е, че става въпрос за убийство и самоубийство. Няколко часа по-рано 31-годишната медицинска сестра Виктория Удхол е намушкана многократно пред дома си в Мидълклиф. Тя е майка на три деца, а за смъртта й е задържан мъж, за когото се е омъжила през септември.

69-годишният Антъни Уилямс от Южен Уелс пък бе изправен пред съд за убийството на 67-годишната си съпруга Рут. Все още няма повдигнато обвинение за смъртта на 42-годишния строителен предприемач Робърт Нъдъм, жена му Кейли и двете им дъщери, на 5 и 3 г. Те също бяха открити мъртви миналия уикенд в своя дом. Полицията съобщи, че не издирва никой за престъплението, а съседи разказаха за проблеми с бизнеса на бащата.

Тази черна серия принуди британските власти да отворят специална функция на полицейските телефонни линии. “Ако сте в непосредствена опасност, позвънете на 999 и поискайте полицейска намеса. Ако е невъзможно да съобщите какво се случва, пак се обадете на същия номер и след това натиснете 55. Това ще прехвърли обаждането ви до съответните полицейски сили, които ще ви окажат съдействие, без да се налага да обяснявате ситуацията”, гласят съветите на британското правителство. В тях се подчертава, че домашното насилие е неприемливо във всяка една ситуация, независимо кой на какъв стрес е подложен.

Освен това британският вътрешен министър Прити Пател разясни, че всеки, който се чувства застрашен в дома си, може да го напусне и да поиска закрила, независимо от мерките за социална изолация заради коронавируса. Другото голямо притеснение е, че прекарвайки дълго пред компютрите, децата, а и някои възрастни могат да се превърнат в лесна мишена за сексуално насилие. Затова родителите често трябва да проверяват с кого общуват подрастващите в мрежата и каква лична информация споделят.

“Оставането вкъщи с човек, който е склонен насилствено да налага мнението си, за две или повече седмици ви поставя в по-висок риск. Много хора, независимо дали го осъзнават, или не, живеят в злоупотребяващи връзки, но трябва да знаят, че насилниците обикновено манипулират всяка една трудна ситуация, за да се възползват от възприетото от тях властно положение”, обяснява адвокатът по семейно право Шаника Варга. Тя призовава жертвите на домашно насилие да започнат да мислят за план за действие в извънредна ситуация. Това означава да се свържат с хора или организации, които могат да им осигурят защита. Да не разчитат, че ще се справят сами с умилостивяващи стратегии, защото това още повече може да раздразни насилника и да ги постави в зависещо от настроението му поведение. Винаги да държат мобилния си телефон зареден и да избягват разправии в помещения като кухни или близо до складови помещения, в които се държат остри предмети, които лесно могат да се превърнат в оръжие за убийство.

Френските власти съобщиха,че ще осигурят 20 000 нощувки в хотел на хора, които са пострадали от свои партньори по време на самоизолацията заради епидемията. Освен това ще бъдат отворени 20 центъра за помощ, чиито представители ще стоят в хранителните магазини. Така жертвите на насилие могат да се обърнат за помощ, докато пазаруват, което в момента е едно от малкото неща, заради които французите могат да напускат дома си. Пълните ограничителни мерки във Франция бяха въведени на 17 март и ще останат поне до средата на април. До момента е регистрирано увеличение на сигналите за домашно насилие с 36% в Париж и с 32 на сто в останалата част на страната, като са извършени и две убийства. По-рано френските власти започнаха кампания, насърчаваща пострадалите да подават сигнали в аптеките.

Този подход бе приложен първо в Испания, където жертвите на домашно насилие бяха призовани да отидат до аптеките и да кажат “Маска 19”. Когато чуе този код, фармацевтът е длъжен да сигнализира в полицията.

Англичанката Алисън още преди епидемията се е свързала с организация, която работи с жени, пострадали от партньорите си, тъй като се страхува от доминиращото отношение на своя мъж и неконтролируемото му поведение след пиене. Когато я търсят сега, за да разберат как се справя със самоизолацията, жената признава, че се сблъсква с най-лошото му поведение, което до момента е виждала. Въпреки това смята, че няма да я нарани, и не иска да напуска дома си. “Откакто сме затворени, той започна да пие повече и да ми се ядосва за всяко нещо. Нарича ме параноичка и луда, защото често мия ръцете си и повечето неща, които купуваме за храна. Той не спазва нито една от препоръките и така поставя под риск и моето здраве, но дори и малък опит за разговор по въпроса завършва със скандал”, признава Алисън. Затова тя прекарва по-голямата част от времето на балкона, гледа да се радва на слънцето и да избягва срещи и разговори с мъжа си.

“Големият проблем на самоизолацията е, че всички методи, които хората обикновено използват, за да облекчат страданието си от нещастни взаимоотношения, вече не са достъпни. Няма как да излезеш да се видиш с приятел. Някои се опитват да компенсират с онлайн разговори с близки, но това не отнема много от напрежението, тъй като физическият контакт с насилника си остава”, казва Аманда Майджър от организация Relate, която работи с жертви на домашно насилие.

Сменяйте често паролите за онлайн общуване

Много хора с трудни връзки се насочват към онлайн общуване, за да избегнат напрежението у дома по време на карантината. Психолози обаче предупреждават, че това може да влоши положението, ако не се прави предпазливо.

За целта е добре да се сменят всички пароли за мобилния телефон и компютъра, както и за достъп до социалните мрежи. И това да се прави често, за да избегнете риск злоупотребяващият партньор да достигне до съдържание, в което е говорено за него. Повечето насилници са контролиращи личности и обикновено проверяват с кого и какво говорят жертвите им.

Затова консултациите и дори разтоварващото бъбрене с приятели трябва да се прави внимателно. Да се използват кодови думи като например имена на герои от сериали или книги, които наскоро сте чели.

Предпазването на децата от сексуални насилници в мрежата също може да стане чрез контролиране на съдържанието, до което те имат достъп. Вече има редица филтриращи и забраняващи програми, които са разработени точно за подрастващи. Поставянето им не бива обаче да става тайно, тъй като особено по- големите деца вероятно ще намерят начин да ги заобиколят. Препоръчително е да се поговори с тях откровено по-въпроса и да им се обясни, че карантината провокира много хора да бъдат лоши, да не зачитат чувствата на другите.