Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм е обявил извънредно положение в пет окръга заради бушуващите пожари. Това са окръзите Фресно, Мадера, Марипоса, Сан Бернардино и Сан Диего. По данни на пожарните служби, така нареченият пожар „Крийк“ в планината Сиера Невада е изпепелил повече от 73 000 акра земя, в окръг Сан Диего, югоизточно от населеното място Алпайн, пожарът е погълнал площ с територия от 9 850, а в окръг Сан Бернардино огнената стихия е изгорила 7 400 акра. Нанесени са материални щети на домове и инфраструктура. Високите температури и гръмотевични бури затрудняват допълнително овладяването на пожарите. Издадена е заповед за евакуация в районите, засегнати от природното бедствие.

От МВнР препоръчват на българските граждани, намиращи се в районите, засегнати от пожарите, да изпълняват всички указания за задължителна или препоръчителна евакуация на специализираните служби, както и да се информират относно актуалната ситуация чрез сайтовете на пожарните служби по места и средствата за масово осведомяване.

При нужда от съдействие българските граждани в Калифорния могат да се обръщат към генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Consulate.LosAngeles@mfa.bg.