Ислямска държава (ИДИЛ) пое отговорността за масовата стребла в Лас Вегас. От терористичната организация заявяват, че извършителят е бил "войник", който е приел исляма преди месеци. От ИДИЛ обаче не подкрепят твърдението си с никакви доказателства.

Информацията беше разпространена чрез новинарската агенция Амак, която групата използва. Там бяха публикувани две кратки изявления часове след стрелбата по време на кънтри концерт, при който бяха убити най-малко 50 души, а ранените бяха над 400. Това е най-смъртоносната масова стрелба в модерната история на Щатите, посочва Bloomberg.

Ислямска държава не посочва името на стрелеца, но твърди, че той е "извършил операцията в отговор на призивите да се атакуват страни от коалицията", която воюва с теростичната организация в Ирак и Сирия.

Според полицията, извършител на нападението е 64-годишният Стивън Крейг Падък от щата Невада. Информацията е, че той се е самоубил веднага след стрелбата. Според органите на реда атаката е операция на "вълк единак". Според американската Държавна сигурност няма "реална и конкретна опасност" за други обществени мероприятия в Щатите.

Заради големия брой ранени при атаката, във Вегас ще се събира кръв от доброволни кръводарители. Сред тях ще бъде и Виолета Велчева - българка, която живее в американския град. Това съобщи самата тя за TrafficNews.bg. Допълни, че се очаква американският президент Доналд Тръмп в сряда да посети града.

Превод и редакция: TrafficNews.bg