Всичките 27 страни в ЕС ще могат да започнат ваксинационната си кампания срещу коронавируса в един и същи ден. Това ще стане след положително становище на европейския регулатор за ваксината на компаниите “Пфайзер” и “Бионтех”, обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

До седмица първата ваксина ще бъде одобрена, имунизациите могат да започнат веднага. Под натиска на Германия Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ще вземе решение за ваксината на “Пфайзер”/”Бионтех” на 21 декември, което е седмица по-рано от първоначално планираното. След като проучи становището на регулатора и се консултира със страните членки, ЕК ще може да даде условното си разрешение около Коледа за пускане на препарата в ЕС.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде коледен подарък за всички европейци, за всички граждани на нашия континент, заяви в интервю за италианския в. “Република” заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. 

Вчера Италия, Германия, Испания, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария съобщиха, че ще координират началото на имунизационните си кампании. Схинас обяви, че ЕК ще започне информационна кампания в подкрепа на ваксинацията и изрази готовност лично да спори със скептиците по въпроса за вируса.