Двегодишното разсрезследване, което проведоха германските служби, може да завърши с рестрикции към Фейсбук.  Германия може да забрани на социалната мрежа да събира и обработва данни и да ги предоставя на трети страни, съобщи Андреас Мунт, ръководител на Федералната картелна служба на страната, пише Financial Times, цитиран от Дневник.  Заключението на разследващите органи е,  че американската компания злоупотребява с господстващото си положение на пазара.

"Наблюдаваме много внимателно връзката между данните и господстващата позиция на пазара, данните и пазарната мощ и възможната злоупотреба със събирането на данни", каза в интервю Мунт.

Германската служба стигна до начина, по който Facebook печели пари от личните данни на своите 2 милиарда потребители и отразява нарастващата тревога в Европа за влиянието на големите американски технологични групи. Разследването се фокусира върху това как социалната мрежа позволява на рекламодателите да насочват онлайн реклами към определени потребители въз основа на информация за начина, по който сърфират в интернет.

Facebook заяви, че ще сътрудничи на германската агенция, но също така ще защитава своите бизнес практики. "Много уеб сайтове и приложения използват функции, предоставени от други компании за неща като вградено съдържание и реклама, каза говорител на компанията. Ние сме открити с хората как работят тези инструменти във Facebook."

Окончателно решение на германската картелна служба не се очаква преди лятото. Тя може да приеме обещание от Facebook за промяна на начина на работа или да забрани събирането и обработката на данни за трети страни, каза Мунт.

Германските власти не разрешават на социалната мрежа да взима данни за активността на свои потребители от други сайтове, съдържащи бутон like, независимо дали те са влезли в профила си. Това важи и за платформите WhatsApp и Instagram, които също са собственост на Facebook.

Андреас Мунт заяви още, че има "огромен интерес към случая не само в Европа, но и в световен мащаб", тъй като властите "за пръв път наистина влязоха в машинното отделение на платформи, управлявани от данни".