Строги санкции грозят гърците, които нарушат новите карантинни мерки, които са в сила в страната. Властите се заканиха, че ще бъдат бъдат безкомпромисни, предава вестник "Катимерини". Глобата за неспазване на мерките за социална дистанция и задължително носене на маски се увеличава от 150 на 300 евро. 

Ще бъдат санкционирани и работодателите, които снабдят своите подчинени с неистински декларации за излизане от дома. Глобата за тях ще е в размер 500 евро. Наказания от 3 000 до 5 000 евро пък грозят компаниите, които не спазват противоепидемичните мерки. 

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас предупреди, че проверките за правилното прилагане на мерките ще бъдат мащабни и призова за рационално използване на движението чрез системата SMS.

Системата позволява потребителите да изпратят текстово съобщение, преди да излязат от домовете си. Това може да стане по една от шестте причини: 

1. Посещение на аптека или лекар, при записан час;

2. Пазаруване до супермаркет или хранителен магазин, когато няма опция за доставка;

3. Посещение на банка, когато онлайн транзакция не е възможна;

4. Предоставяне на помощ на нуждаещи се или придружаване на деца до / от училище;

5. Участие в погребение или упражняване на права за родителски посещения;

6. Физически упражнения или разходка с домашен любимец – до двама души могат да се занимават с тези дейности, при условие че поддържат разстояние от 1,5 метра един от друг.

Хардалиас също уточни, че пътниците, пристигащи с полети от чужбина, и тези, които влизат през сухопътната граница, са задължени да представят отрицателен PCR тест, като пробата трябва да е  била взета до 72 часа преди това. 

Припомняме, че в петък Националната организация за обществено здраве съобщи за 2448 потвърдени коронавирусни инфекции и 14 смъртни случая, което доведе случаите до общо 52 254 и смъртните случаи до 715 от началото на пандемията.