Френски месари писаха до правителството с молба да ги защити от войнствени вегани, обвинявайки ги, че се опитват да сложат край на традиционната месоядна култура в страната, предаде Би Би Си, цитиран от Dnevnik.bg

Магазини са били замервани с камъни или изрисувани с графити и облепвани със стикери с послания срещу яденето на месо, заяви Френската федерация на месарите. През последните няколко месеца 15 магазина са били изпръскани с фалшива кръв.

Председателят на комисията казва в писмото, че атаките са форма на тероризъм. По думите му веганите искат "да наложат на огромно мнозинство от хора техния начин на живот или дори тяхната идеология".

Вегетарианците и веганите съставляват едва няколко процента от френското население. Според проучване от 2016 г. 3% от французите са вегетарианци. Кореспондентът на Би Би Си в Париж отбелязва, че макар френските месари да заемат високо място в традиционната култура на страната, инциденти като тези не са напълно нови.

Заради намалените продажби на месо групи фермери поискаха от правителството през последните седмици да предотврати мерки, които според тях са насочени срещу месото. Производители на храни искат да се спре употребата на термини като "филе", "стек", "бекон" и "наденица" за продукти, които не са от месо. Предложение за въвеждане на седмично вегетарианско меню в училищата бе отхвърлено в парламента.