Руски треньори са изявили желание да разработят програми за рехабилитация на хора, излекувани от коронавирус, съвместно с медици. От националната браншова асоциация вече са отправили предложение до министъра на здравеопазването Михаил Мурашко. Идеята е курсовете да се провеждат във фитнес центровете из страната. 

Организацията се обръща към властите с молба за създаване на работна група, в която да участват представители на министерствата на здравеопазването и транспорта, която да направи оценка на предложението. Ако тя бъде положителна, да се разработят методически указания за медицинските учреждения.

Авторите на писмото отбелязват, че става въпрос за комплексни програми, които включват най-различни методи за функционално възстановяване на организма, рехабилитация на сърдечно-съдовата и дихателната система, повишаване на тонуса. 

"Имайки предвид, че в Русия няма достатъчно рехабилитационни центрове, които да имат капацитета да приемат десетки хиляди граждани, прекарали коронавирусна инфекция, докторите, които лекуват такива пациенти, потвърждават, че в тази сложна ситуация за страната фитнес клубовете са в състояние да се включат в мисията по рехабилитация на руснаците", се казва още в обръщението.