Нидерландия се вдигна на бунт срещу ограничителните мерки. Хиляди излазоха по улиците по време на демонстрациите. Протестърите са построили барикади, използвайки велосипедите си, а някои от тях са се противопоставили на полицията, хвърляйки камъни по колите на униформените. Има разбити търговски обекти. 

Органите на реда са отвърнали със сълзотворен газ. Повече от сто души са в ареста.

По данни на полицията, демонстрантите са опитали да щурмуват центъра за тестване срещу COVID-19 в град Урк. Видеа, на които се виждат сблъсъци и запалени велосипеди, обиколиха социалните мрежи. 

От две седмици насам в Нидерландия има напрежение заради ограничителните мерки срещу вируса. Обстановката бе допълнително нажежена от въведения преди два дни полицейски час. На гражданите е забранено да излизат от 8:30 ч. до 4:30 ч. местно време. Мярката ще остане в сила поне до 9 февруари. Предвиждат се изключения единствено за работещите по време на полицейския час и за стопаните на кучета, които са излезли за ги разходят. Според властите досега са наложени 3 600 глоби за нарушаване на мярката. 

Правителството наложи и други рестриктивни мерки. Забранени са пътуванията в чужбина до 31 март на полетите от Великобритания и Северна Америка са ограничени. От март месец насам е в сила и забрана за влизане в страната от страни извън ЕС. 

Снимка: Rob Engelaar/ANP/AFP