Борис Джонсън ще постави ултиматум на Европейския съюз по време на предстоящите преговори за Брекзит тази седмица. Той е категоричен, че сделката за излизане на Великобритания и Северна Ирландия от ЕС трябва да бъде постигната в рамките на следващите 5 седмици. В случай, че тя не е факт до 15 октомври, Великобритания ще си "тръгне завинаги", заяви още премиерът. 

"Все още има споразумение, което може да бъде постигнато. Ще работим усилено през септември, за да го постигнем. То се основава на нашето разумно предложение за стандартно споразумение за свободна търговия, каквото ЕС е постигнал с Канада и много други страни. Ще се радвам, ако ЕС е склонен да преосмисли позициите си“, заяви Джонсън в изявление пред медиите, публикувано в навечерието на решаващия етап на преговорите между Лондон и Брюксел, които започват на 8 септември.

Според източници от правителството планът е част от подготовката за Брекзит без сделка. Този сценарии обаче предвижда нови бариери по отношение на търговията със Северна Ирландия. Очакванията са ултиматумът да ускори преговорите следващата седмица, пише "Гардиън". 

Според ирланския министър на външните работи Саймън Ковини, всяка промяна на първоначалното споразумение би била неблагоразумна.