Американски бойни самолети демонстрираха военните възможности на САЩ, прелитайки край бреговете на Северна Корея. Става дума за стратегическите бомбардировачи B-1B Lancer, съпроводени от изтребителите F-15, съобщи говорителят на Пентагона Дан Уайт.

Бомбардировачите излетяха от американския тихоокеански остров Гуам, а изтребителите от военна база на японския остров Окинава. Те летяха в „международното въздушно пространство източно от Северна Корея", се казва в съобщението на говорителя.

Освен това самолетите са стигнали дълбоко на север от демилитаризираната зона, което досега не се случвало през този век, уточни говорителят. „Това подчертава сериозността, с която възприемаме безразсъдното поведение на КНДР. Тази мисия е демонстрация на решимостта на САЩ и е ясен сигнал, че президентът разполага с много военни варианти, за да разгроми всяка една заплаха“, казва се още в съобщението на говорителя на Пентагона, цитирано от Нова тв.

"Готови сме да използваме целия спектър на военните възможности, за да защитим територията на САЩ и нашите съюзници“, изтъкна представителят на американското Министерство на отбраната. Той също добави, че програма на КНДР за производство на въоръжения е заплаха за международната общност.