Днес е Световния ден без интернет! Малко хора знаят, че последната неделя от януари е обявена за празник, който... задължително трябва да бъде прекаран извън виртуалното пространство.

Защо е толкова трудно в наши дни да си представим дори един ден без интернет - пространството, в което общуваме с приятели, без да ставаме от дивана, забавляваме се по всевъзможни начини или просто се информираме за всичко, което ни хрумне? Такъв международен ден официално има от 2001 г., а инициатор е Британският институт за социални изобретения.

Идеята е да се насърчи общуването с приятели и роднини на живо заради все по-задълбочаващия се проблем с липсата на нормална човешка комуникация заради интернет. Корените на масовото отчуждаване са зарити дълбоко някъде в годините на студената война.

Всъщност може да се каже, че интернет се дължи точно на противоборството между САЩ и СССР, пише 24 часа. След като Съветският съюз изстрелва в орбита “Спутник”, американците създават специална агенция за сложни изследователски проекти, която трябва да възвърне техническото превъзходство на САЩ. Така през 1969 г. е осъществена първата в историята връзка между два компютъра, а в последствие това се разраства в първоизточник на интернет ARPANET.

Тази лесна комуникация между компютрите се използва изцяло за военни цели. През следващите десетилетия този процес бива усъвършенстван и през 1990 г. в ЦЕРН под ръководството на Тим Бърнърс- Лий се създава глобалната мрежа World Wide Web. Съкращението ѝ WWW се изписва в началото на всеки интернет линк и до днес.

Днес глобалната мрежа е влязла в къщите на 51% от населението на Земята Става дума за над 3,5 милиарда души! Интернетът сякаш е превзел живота ни. Мнозина се събуждат с телефон в ръка, за да проверят пощата си или фейсбука си. Други пък прекарват часове в гледане на видеа онлайн или в чатене с приятели.

Все повече българи използват удобството на интернет, за да пазаруват. Според европейските статистики 27% от българите пазаруват от сайтове. Според 2012 г. процентът на онлайн купувачите е нараснал двойно. Най-често българинът купува стоки за бита, като електроуреди и мебели. Много българи вече си резервират билети за пътувания и хотелски стаи през интернет, а 14% от населението пазаруват дрехи. Тези безкрайни удобства на интернет навлизат все повече във всяка индустрия и всеки занаят, дори и най-древния.

Считаната за най-старата професия - проституцията, също използва интернет. В британско проучване, направено от университета “Стратклайд” и Университета на Лестър сред 640 професионалистки, 80% от анкетираните посочват, че използват интернет за работни цели. От изследването става ясно, че интернет е повишил и качеството на работния процес. Труженичките са имали възможност чрез интернет да получат по-лесна реклама, да проверят клиентите си, както и да избират мястото на работа.

Но независимо от професията днес почти всеки използва интернет за работни цели. Плашещото е, че и извън работно време всички масово си запълват свободното време със сърфиране из интеренет пространството. Тези постоянни облъчвания от екраните на мобилните устройства имат своята психическа и физическа вреда. Всеизвестно е, че продължителното взиране в екрана на компютъра има негативни последствия за очите.

Голям е процентът на хората, които страдат от късогледство именно поради всекидневната прекомерна употреба на устройства с достъп до интернет. Преди лягане 15-те минути във фейсбук, които винаги неусетно се превръщат в час и половина, влияят на съня. Проучванията тук са категорични - всяка минута пред монитор преди лягане вреди. Причината за това е синята светлина, която се излъчва от всеки монитор. За мозъка ни тя наподобява светлината от слънцето и това кара тялото ни да спре да произвежда мелатонин. Това е хормонът, познатоще като “хормона на младостта”, и неговата функция е да регулира цикъла сън и бодрост. Благодарение на него клетките се регенерират, запазваме се по-дълго време млади, а торбичките под очите изчезват.

Отделен е въпросът, че дългото време, прекарано пред компютъра, може да доведе до гръбначно изкривяване и ред други заболявания на гръбначния стълб. Някои изследвания показват, че лъченията от екраните могат да доведат до окапване на косата, проблеми с щитовидната жлеза и сърцето. Колкото и да е в полза, когато се прекалява с употребата на интернет, той се превръща в психологическо заболяване.

Съществува пристрастеност към интернет, към която най-податливи са хората с ниска самооценка. Онлайн пространството дава възможност за изграждане на по-добър личен образ. Скрит зад екрана и клавиатурата на компютъра, човек може да бъде по-красив, по-забавен, по-смел, но не в очите, а в екраните на другите. Така интернет се превръща в наркотик за психиката, а всеки наркотик има своите лоши последствия. Появяват се психози и депресии, с които могат да се справят само лекарствата.

Онлайн пространството не е никак сигурно пространство. Пълно е с видеа и снимки с много смущаващо съдържание. Това е още по-голям проблем заради масовата употреба и от малки деца. Поради това и социалните мрежи се превръщат във все по-опасна територия. Там детето би могло да се превърне в обект на педофилски интерес или пък на масови подигравки. Не са редки и случаите на самоубийство вследствие на онлайн тормоз.

Ясно е, че предимствата на интернет са много, но и вредите от него не са никак малко. Затова не е лоша идеята за един ден в годината, или поне за няколко часа на ден да живеем пълноценно офлайн. Да се видим очи в очи с приятелите или да се отдадем на други приятни занимания навън.