Момченце на по-малко от година беше спасено в град Падуа, след като баща му дари 25 на сто от черния си дроб, съобщи в.”Месаджеро”. Бебето рискувало да умре, ако не му се направи спешна операция за трансплантация на черен дроб. Такъв обаче не се намирал. Единствените подходящи донори, които обаче са живи, били баща му и майка му.

След изследване на родителите на бебето лекарите решили да се спрат на бащата като донор, тъй като майката трябвало да се грижи и за другото дете в семейството. Така 25 на сто от черния дроб на бащата били трансплантирани на 10-килограмовото бебе и животът му бил спасен. Подобна операция в град Падуа е правена преди 20 г., когато хърватски жп работник дари част от черния си дроб, за да спаси сина си, страдащ от тумор, пише 24 часа

Болницата в Падуа е шампион в Италия по брой трансплантации. На практика там се прави по една трансплантация на орган всеки ден. Местната болница държи първенството на Апенините по брой трансплантации на бъбрек, сърце, бял дроб, а е на второ място по трансплантации на панкреас. 96 на сто от оперираните пациенти живеят над 1 г., а 89 на сто от тях успяват да се върнат отново към работата и нормалното ежедневие.