Четири европейски държави съобщават за антирекорди в броя на заразени с коронавирус. Общо случаите на Стария континент през последните 24 часа са 108 585. Добрата новина е, че смъртните случаи постепенно намаляват, въпреки че най-тежко засегнатите държави съобщават за по-голям брой заразени от всякога. 1 179 са починалите в европейските страни за последното денонощие.

Рекорден брой заразени с коронавирус регистрира Русия. Страната е съобщила за 14 231 болни, като броят е най-високият от началото на пандемията досега. 239 са починали, сочат данните за от последното денонощие. Страната остава най-тежко засегнатата в Европа, с общо 1 340 409 положителни проби досега. 

Нов антирекорд постави и Великобритания, където положителните проби са 19 724. Припомняме, че на 8 октомври страната регистрира 17 540 случая, което бе най-големият брой новозаразени към онзи момент. Смъртните случаи са 137. В отговор на новата вълна властите затегнаха мерките. В страната бе въведена предупредителна система на три нива. Средното ниво на заплаха в момента обхваща по-голямата част от страната. В този случай ще бъдат в сила правила като вечерен час за работа на заведенията (22:00 часа) и недопускане на събиране на повече от шестима души. По-строги мерки се взимат в районите с високо и много високо ниво на опасност от зараза. 

По време на брифинга си преди няколко дни обаче премиерът Борис Джонсън обаче заяви, че няма да бъде налагана повторна национална карантина. Категорично на това мнение е и колегата му Джузепе Конте. Мерките в част от Италия също се затягат, а през последното денонощие страната също отбеляза черен рекорс - 7 332 положителни проби. Това е най-големият брой, регистриран досега. Починалите са 43. 

Идентична е ситуацията и в Нидерландия, която отчете 7 378 нови случая. Починалите са 32 души. От началото на пандемията са регистрирани общо 196 163 случая, от които 6 663 - с фатален край.

4 585 са новите случаи в Германия. В страната се наблюдава повишаване на броя на новозаразените, което все още е далеч от най-критичните дни в края на март и началото на април. Тогава на ден се регистрираха повече от 6 000 случая. 

Броят на положителните проби в САЩ продължава да върви надолу, като за последните 24 часа те са "само" 18 433. Намялява и броят им в Индия, където положителни са 64 722. Страната остава втората най-тежко засегната държава в света, като към момента в нея се регистрират най-много нови случаи на дневна база. 

Новата вълна изглежда отшумява и в Испания, където кривата отново върви надолу. През последното денонощие се съобщава за 7 118 случая и 209 починали. Преди месец - на 18 септември, заразените са били повече от 14 000.