Сатиричното издания "Шарли Ебдо" е получило заплаха от Ал Кайда, след като публикува противоречиви карикатури с пророка Мохамед. Заканата е, че ще се повтори трагедията от 2015 година. Повод за публикацията на френското издание бе стартът на процеса срещу нападателите, окървавили редакцията.

В своя публикация от тетористичната организация заявиха, че от "Шарли Ебдо" са се "объркали, ако смятат, че атаката преди 4 години е била единичен случай". Коментарът бе отправяен навръх 11 септември и вместен в публикация по повод годишнината от най-големия терористичен акт през 2001 година. В съдържанието се казва, че "същото послание" важи за френския президент Емануел Макрон и предшественика му Франсоа Оланд, който управляваше държавата през 2015 година. Според организацията, именно правителството е дало "зелена светлина" карикатурите да бъдат публикувани отново.

Корицата на последното издание показва дузина карикарури, които първо са били публикувани от датско издание, а през 2006 година са се появили в "Шарли Ебдо". Именно те отприщиха гнева на мюсюлманите. 

През 2015 година 12 души бяха обити, след като въоръжени мъже нахлуха в офиса в Париж. На 2 септември 14 обвиняеми се изправиха пред съда. Очаква се процесът срещу тях да приключи през ноември.