Делото срещу Герман Костин или онова за намереното мъртво дете в куфар, изхвърлено в реката отново е в началото си. Случаят стигна от Приморско чак до Русия. Виновникът беше арестуван, а през юли 2018 година получи най-тежката присъда за България – доживотен затвор без право на замяна. Само преди броени дни обаче второинстанционният съд се произнесе - делото трябва да бъде върнато и преразгледано от нов съдийски състав. 

Така историята някак започна да се разплита и част от многото неизяснени въпроси да добиват отговори, сега обаче не е ясно в каква посока ще поеме.

Връщаме се в началото на март 2015 година. Разследващи откриват разчленено тяло на 35-годишна жена в Приморско. В началото полицията не успява да установи коя е жертвата, след това разбира, че това е гражданка на Русия Анна Леонтиева. Близо 20 дни по-късно на брега на язовир Пасарел е открит куфар с тялото на 5-годишно момче, което било удушено. Убитото дете също е руски гражданин, а името му е Никита Леонтиев. Съвпадението във фамилиите не е случайност. Момчето е син на намерената същия месец разчленена жена.

Започва сериозно разследване както от българските, така и от руските власти. Жертвите са разпознати от бабата на 5-годишния Никита, след като МВР разпространи техни снимки.

Жената и детето живеели в руския Пермски край, заминали за България няколко седмици преди да бъдат отркити телата им. Били отседнали в квартира у нас на друг руски гражданин Герман Костин. В началото на разследването полицията помисли, че гостоприемния руснак също може да е станал жертва, тъй като вратата на апартамента му била намерена разбита, а мъжа го нямало.
Подозрения имаше и дали бащата на детето, който има двойно гражданство – българско и руско не е извършител на бруталните убийства. Оказа се обаче, че мъжът не е влизал в страната ни.

В процеса на разследването обаче основен заподозрян стана именно Герман Костин. След като разбра, че е търсен през април 2015 година, 50-годишният мъж даде интервю за руската медия „Комсомолская правда“. Там той беше категоричен, че няма нищо общо с убийствата, че не се укрива и се намира в Истанбул. В разказа си Костин споделя, че живее в Кипър заедно със съпругата си и двете си дъщери.

Убитата Анна Леонтиева била негова съседка там и съпруга на негов приятел – Владим Плотников. 35-годишната жена живеела сама със сина си, а мъжът и често ги посещавал.

Пред руската медия Костин разказал още, че Леонтиева се е влюбила в мъж от Турция и е пристигнала в България преди няколко месеца, заедно със семейството на Костин.

Основният заподозрян споделил още, че последно е видял Анна и Никита в края на февруари, когато се качили в лъскав автомобил с турска регистрация, който бил управляван от мъж на около 35-години.

В края на април 2015 година Костин сам се завърна в България. По думите му мотивът бил да помогне на разследващите да разкрият трагичните убийства. След първия си разпит в следствието обаче руснакът се оплака, че е бил притискан да направи самопризнания за нещо, което не е извършил. Освен това Костин подчерта, че ако е искал да се укрие е можел да го направи, а не сам да се върне в България с добри намерения.

На 8 май 2015 година Герман Костин официално стана обвиняем за убийството на 5-годишниян Никита и беше задържан от полицията. Според прокуратурата срещу руснакът имало достатъчно доказателства за това, че е сложил край на живота на момчето. По одеалото, с което било завито тялото на детето, билa намерена ДНК именно на Костин. Освен това колата на 50-годишния руснак била заснета от пътни камери в района на Пасарел точно по времето, когато е убит Никита. Това, че е бил именно в този район се установило и чрез мобилния му телефон.

В края на юли 2016 година прокуратурата излезе с официална версия за убийството на 5-годишния Никита. Тогава стана ясно, че всъщност Костин и семейството на детето са се познавали още през 2012 година, тъй като родителите на момчето били заинтересовани от имоти на руснака. Впоследствие семействата запазили контакта си, а Анна дошла да живее в България заедно със сина си. Като основен мотив за убийството на детето и до ден днешен стои желанието на Костин да злоупотреби с имоти, които били собственост на майката на момчето. Въпреки това обвинения за убийството на Анна Леонтиева няма. Според прокуратурата достатъчно събрани доказателства има само и единствено за смъртта на 5-годишното момче.

Делото беше връщано на прокуратурата заради сериозни процесуални грешки. Костин влиза в болница, оплакваше се от тормоз и често пристигаше в съдебната зала с инвалидна количка или дори на носилка.

На 16 юли 2018 година Костин най-накрая получи присъда на първа инстанция. Затвор до края на живота си без право на замяна. Преди броени дни обаче второинстанционният съд отмени присъдата на руснака и поиска делото да бъде върнато обратно на Софийски градски съд и да бъде разгледано от нов съдебен състав.

Така повече от 4 години след жестоките убийства на 35-годишната Анна и 5-годишния Никита Леонтиеви не е ясно кой е виновникът за тряагичната смърт на майката и детето. Разследването за убийството на жената вероятно още продължава в някоя забутана папка, някъде сред всички неразкрити случаи. А доказателствата за смъртта на малкото момче тепърва ще бъдат преразглеждани и не е ясно с каква присъда ще завърши този процес.