38 щата заведоха дело срещу Гугъл. Компанията е обвинена в нелоялна конкуренция и в това, че държи монопол върху търсачките. Подобно дело имаше и през октомври. Всъщност, това е третият процес, заведен от държавата срещу технологичния гигант.

Google е обвинена още, че налага своите услуги спрямо тези на конкурентите, както и че е използвала доминиращата си позиция, за да наложи своята търсачка в браузъри, смартфони идруги устройства и автомобили. В обвинението пише, че Google "методично" е "окопавала" и подсилвала своите позиции и се е превърнала във "вратата към интернет", като "систематично деградира възможността на други компании да достигат потребителите".

В свой блог от компанията заявиха, че всяка промяна на търсачката би "лишила американците от полезна информация".

"Този съдебен процес изисква промени в дизайна на Google, като изисква от нас да имаме на видно място онлайн посредници, вместо директна връзка с представители бизнеса", написа директорът по финансова политика Адам Коен. Според обаче целта е да бъде променена визията на търсачката. Коен заяви, че има много алтернативи на Гугъл, включително Амазон, Експедия и Трипадвайзър.