Само не казвай на никого какво съм ти сторил. Беше нередно, но беше отдавна. Само не казвай на никого, но ми прости. Прости ми, че отнех детството ти. Прости ми, че злоупотребих. Само не казвай на никого...

"Само не казвай на никого" е полски документален филм, който показва шокиращи разкрития за католическата църква в страната, а това се превърща в поредния секс скандал, който ще разтресе религиозната общност.

Насилието над деца от страна на духовници под покрива на католическата църква не е новина, за съжаление. Случаите се множат като буболечки, а разкритията стават все по-скандални и зловещи.

Авторът на филма "Само не казвай на никого" е независимият журналист Томаш Секелски. В него жертвите се срещат със своите насилници очи в очи. Лентата съдържа и обвинения срещу високопоставени служители, съобщават световните агенции.

Документалният филм излиза само преди два дни и е напълно достъпен в YouTube. Вече е гледан близо 8 милиона пъти, самопризнанията и разговорите са напълно автентични. Голяма част от кадрите са заснети със скрита камера.

Филмът започва с историята на 39-годишна жена, която се среща очи в очи със свещеника, за когото твърди, че я е насилвал като дете. Разговорът им е записан със скрита камера, а първите думи на полякинята са: Унищожи живота ми, знаеш ли?

"Само не казвай на никого" предизвиква истински скандал само часове след своето излизане, тъй като това се случва две седмици преди езвопейските избори. Това може сериозно да се отрази върху управляващата в момента консервативна партия, която афишира открито своята католическа идентичност и съвместната си работа с църквата.

Без директно да коментира филма, лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че извършителите на сексуални посегателства срещу непълнолетни трябва да бъдат сурово наказвани, независимо дали са свещеници или знаменитости (намек за режисьора Роман Полански).

"Нима тези престъпления, извършени от малък брой свещенослужители, означава, че трябва да атакуваме църквата? Да обиждаме католиците? Не, за това няма никакво оправдание…", коментира Качински.

Той подчерта, че се готвят промени в полския наказателен кодекс, по силата на които извършителите на такива посегателства ще може да бъдат осъждани на затвор до 30 години. В момента наказанието за сексуален тормоз над малолетен се наказва с до 12 години лишаване от свобода.

Един от показаните във филма свещеници е Франчишек Цибула, който е бил изповедник на Валенса в продължение на 15 години - от 1980 г., когато е съосновател на профсъюза "Солидарност", помогнал за свалянето на комунизма, в периода, когато става първият демократично избран президент през 1990 г. и до края на мандата му през 1995 г.

Греховете на католическата църква, за които никой няма да намери прошкаНай-големите секс скандали, свързани с католическата църква. Говорим за деца!