- Благодари ли на Бог преди да си легнеш? - попита майката.
- Не - заяви виновно детето.
- Защо?
- Защото днес го направихме заедно с пастора. Помолихме се, а после той ми каза, че светият дух ще влезе в мен и ме заведе в изповедалнята - промърмори детето със срам. Майката застина намясто. 9-годишното й дете вече не беше дете. Беше белязано до живот от нечия грешка. От нечий грях.

Благословени са онези, които могат да устоят на плътските си желания и да се отдадат на духовното. Католическата църква и нейните служители не са едни от тях и това е една публична истина, която преди беше публична тайна.

Сексуалните посегателства над монахини, блудства с малолетни, издевателства по време на изповеди… Католическите свещеници имат какво да кажат по въпроса, но църквата беше свела глава и мълчеше в продължение на векове за онова, което се случва под покрива и, но това става все по-невъзможно.

В началото на февруари папа Франциск официално адресира случаите с насилие над монахини от страна на католически свещеници, когато стана ясно, че някои от жените дори са били държани като робини. Именно това е и поводът днес да се проведе среща на върха във Ватикана, която ще бъде посветена на посегателствата.

Това е първата подобна среща на върха. Папа Франциск е поканил най-висшите представители на епископските конференции от цял свят, за да обсъдят случаите на издевателства в Католическата църква, включително и сексуални посегателства над деца, а и да потърсят отговор на въпроса как подобни престъпления да бъдат предотвратени.

Франциск се обяви против педофилията и призова присъстващите 190 висши духовници да налагат най-строги наказания на провинилите се.

Случаят с монахините, обаче, за жалост не е първият и единствен, а в исторически план католическата църква има с какво да се "похвали" в областта на сексуалните посегателства, и то по цялото земно кълбо, пише DW.

През юли 2018 година кардинал Теодор Маккарик беше отстранен от служба и му беше наложено най-строгото наказание според църковното право - духовникът получи забрана да проповядва. Причината е, че беше признат за виновен за блудство с най-малко двама малолетни в периода 1979 - 1990 година. По време на разследването срещу духовника всъщност става ясно още, че Маккарик е злоупотребявал и с изповедта, като е принуждавал изповядващи се към забранени сексуални действия.

Това е само един от стотиците случаи на сексуални посегателства от страна на католически духовници на територията на САЩ. Според преценките на експрети, общият брой на жертвите надхвърля 100 000. Само в щата Пенсилвания най-малко 300 проповедници са извършвали сексуални посегателства над деца. През изминалите 70 години те са изнасилили хиляди малолетни.

От една година насам Чили върви по ръба и в страната върви мащабно разследване на скандал за сексуални посегателства в Католическата църква. Следователите разследват 148 църковни сътрудници. Става въпрос за над 250 жертви на сексуални издевателства. В скандала са замесени и епископи. Жертвите обвиняват кардинал Рикардо Езати, че е прикрил случаите, а той категорично отрича подобни твърдения.

Скандалите не подминават и Европа. Само преди една година съдът в германския град Дегендорф осъди бивш свещеник на осем години и шест месеца затвор заради това, че от средата на 90-те години на миналия век мъжът е блудствал системно с петима младежи. Той е извършил и други престъпления - причиняване на умишлена телесна повреда, фалшификация на удостоверения и притажание на детска порнография. Същият духовник, известен като "пастор Томас", вече е излежавал присъда за сексуални престъпления - от 2003 до 2009 година.

Пред френските магистрати в Лион пък е бил изправен и архиепископ Филип Барбарен заедно с още шестима духовници. Те са обвинени в прикриване на сексуални посегателства, за които са знаели. Очаква се присъда да бъде произнесена началото на идния месец март, макар и само преди месец прокуратурата да се обяви против осъдителна присъда. Причината е, че според тях престъпленията вече са с изтекла давност - проблем, с който се сблъскват и други държави, борещи се със сексуалните посегателства на католически духовници.

Нещата стават по-страшни в Ирландия, където в продължение на десетилетия свещеници и монахини са блудствали с деца и жени. Това доведе до оставки на духовници в Ирландия. Според доклад на специална комисия децата са били държани като затворници и роби в църковните институции.

И ето тук църквата отново ще сведе виновно глава. Някои биха казали, че това са частни случаи. Цифрите сочат друго - масова практика. Масова практика, която никак не е изолизана в една държава, в един малък град, в една малка църква. Масова практика, която показва проблем в много големи размери. Говорим за десетки, стотици хиляди хора, станали жертва на сексуален тормоз. Говорим за деца.