Учен от БАН стои в основата на решението на Албания за признаване на българското малцинство, съобщават от Института за етнология и фолклористика към Българската академия на науките. Става дума за доц. д-р Веселка Тончева, която посвещава цяло десетилетие (2007-2017 г.) на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско.

По време на осъществените от нея експедиции тя написва стотици страници интервюта, прави десетки часове аудио и видео записи на всекидневието и празниците на тези хора, а накрая издава поредицата в три части "Българите от Голо Бърдо, Албания" (през 2009, 2011 и 2016 г.), в която представя историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания.

Събраните материали остават за поколенията, но и служат като опора на българските представители в Европейския парламент, за да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания.

Нашите сънародници живеят като албански граждани вече 104 години (от 1912-1913 г.). Едва в последните дни обаче това беше политически узаконено, не и без ролята на учени като доц. Веселка Тончева.