Два македонски полицейски хеликоптера се включиха в издирването на отломките и телата на загиналото българско семейство, което вчера следобед катастрофира с малък частен самолет на най-високият връх на планината Якубица в Северна Македония. Върхът е с височина 2540 метра.

TrafficNews разполага с уникален кадър на разбилия се самолет, който е сниман от македонски самолет.

Българското вътрешно министерство е предложило да изпрати хеликоптер, който да облети планината Якубица за издирване на падналия самолет "Чесна", съобщи още снощи вътрешният министър Младен Маринов, който е в постоянна връзка с македонския си колега. Засега от югозападната ни съседка отказват помощта.

Днес спасители ще опитат да качат планината и да стигнат до останките. В разследването на инцидента се очаква да се включи и българският експерт по самолетни катастрофи Христо Христов.

При подобни инциденти се разследват подготовката и здравословното състояние на пилота, метеорологичната обстановка и техническата изправност на самолета. Самолетите от този клас нямат черни кутии.

"Чесна P210N" е лека едномоторна машина с пет места за пътници и един пилот. Двигателят е с мощност 310 конски сили. Производството на тази модификация на „Чесна“ е започнало през 1978 година, като до 1983 г. са направени общо 834 бройки.

Максималната му скорост е 370 километра в час, а с едно зареждане на резервоарите може да измине около 1200 километра.

Семейството, което загина при самолетната катастрофа в Македония вчера, са роднини на бившия правосъден министър Петър Корнажев и на бившата президентка на Бразилия Дилма Русеф.

47-годишната Калина Корнажева-Бошнакова е племенница на Петър Корнажев и братовчедка на Русеф. Нейният баща е видният публицист Цоню Корнажев, който е брат на починалия през 2002 г. бивш правосъден министър от кабинета Беров и чичо на първата жена държавен глава на Бразилия. Калина Корнажева е известен адвокат в София.

18-годишната й дъщеря Биляна е ученичка в Американския колеж, а съпругът й Георги Бошнаков (49 г.), който е пилотирал разбилия се самолет, e завършил Техническия университет в София и има фирма за рециклиране на отпадъци. Бошнаков е имал лиценз за пилотиране.

Вчера преди да изчезне от радарите бизнесменът е докладвал за изключително силна турбуленция и ниска облачност. Малко след това сигналът се губи.

По-късно днес се очаква и пресконференция на македонското вътрешно министерство в Скопие.

Агенция "МКД": Телата на българите са открити! Чесната пламнала преди да паднеОстанките са намерени на 2200 м надморска височина, на непристъпен терен

Скопие отказа наш хеликоптер да търси загиналите в самолетаУтре по светло спасители ще търсят телата на Георги Бошнаков и семейството му

Георги Бошнаков и семейството му са загинали в падналия самолетМъжът е управлявал машината, разбила се край върха Солунска глава, известен като Пъпа на Македония

Българско семейство се разби с частния си самолет край СкопиеМашината е летяла от Охрид към София, в нея са били съпрузи с двете си деца