,  "Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си.

 

Една от най-магнетичните професии, свързани с красотата, е тази на гримьорa. Интересът към макиажът от страна на младите момичета се засилва с всеки изминал ден. То се превърна не само в самостоятелна професия, но е и изкуство, което включва в себе си познания от много материи .

Пловдивчанката Петя Колева е възпитаничка на руската школа по грим, като е посещавала мастър класове при едни от най-добрите гримьори в света, които са й основателите на всички техники за гримиране.

Талантливата Петя Колева от Пловдив е професионален make-up артист от 2007 година и смята, че възможността да претвориш идеите си и да ги реализираш върху лицето на човек е неописуемо удоволствие. В момента, тя е има собствено студио за красота в Пловдив - PK Studio, където работи. 

 От 2015 година, освен с грим, пловдивчанката започва да прави и микроблейдинг, микропигментация и удължаване на мигли, поради огромния интерес към процедурите от страна на женската половина. Обучението си за перманентен грим Петя прави в Прага в световната академия “S Academy” за микропигментация. Интересен е фактът, че до момента само 6 момичета от цяла България са преминали тази академия.

Идеята на Петя Колева за перманентен грим, обаче идва главно от благородната й кауза - да прави микроблейдинг/микропигментация напълно безплатно на жени болни от рак изгубили окосмяването си.

Тя успешно успява да съчетава "професията гримьор" с отглеждането и възпитанието на своята 5-месечна дъщеричка. Не отрича, че понякога й е трудно, предвид това, че работният й ден започва в 5 часа сутринта и завършва към 1 часа вечерта, но именно това я прави щастлива, защото дава добър пример на дъщеря си занапред.

Петя Колева застава пред Trafficnews, за да ни даде своите съвети за грим през лятото, да ни запознае с тенденциите на сезона и да ни разкаже по подробно за живота и професията си: 

- Кога разбрахте, че макиажът е вашето призвание?

- Първият си курс по грим записах с цел да знам самата аз как да се гримирам, като впоследствие всичките ми познати и приятелки искаха да ги гримирам. Когато го правих, забравях за света около мен и потъвах в тези необятни води.... Именно тогава разбрах че това е нещото, което е част от мен и искам да правя заапред. Никога не съм гледала на грима като средство за изкарване на пари, а по -скоро като мой свят, в който мога да разгърна докрай фантазията си.

- Работата носи ли ви удовлетворение?

- Тази професия за мен е уникална, защото обратната връзка, която получавам от моите клиентки е най-голямата сила и удовлетворение, което получавам от работата си. Истинска радост да за мен е, че успявам да накарам момичетата да се чувстват щастливи, да се усмихват, да имат повече самочувствие, а оттам и да вярват в себе си. Не съм спирала да гримирам за повече от 10 дни, дори понякога взимам хартия, рисувам лице и започвам да го гримирам, когато имам муза за това. Обичам да експериментирам!

- Какъв е актуалният грим за лято 2019?

- Актуалният грим за лято 2019 е фокус върху устните в ярки цветове, леки основи с много блясък или както обичам аз да ги наричам "мокро лице", небрежни вежди, обемни мигли и много светли пигментирани сенки на очите. Все повече гримът търпи развитие в насока естествено излъчване. 

- Как да го запазим непокътнат, предвид топлината през летните месеци?

- През летните и топли дни е добре да се използват по-леки основи, ВВ кремове - задължително водоустойчиви и с фактор, и грима да се запечата със спрей за фиксация. Добре е да се знае, че за перфектния грим е много важно кожата да бъде добре хидратирана, свежа и поддържана.

 - Много момичета си правят снимки на морето! Подкрепяте ли идеята за грим на плажа и какви продукти да използваме, за да изглеждаме добре?

Не толерирам и не харесвам грим на плажа, защото това запушва порите на кожата и предизвиква доста алергии и обриви по кожата. За плаж препоръчвам използването на продукти с висок фактор, като те са снабдени и с леки цветове, което ще изравни тена и ще придаде свеж вид на кожата, като в същото време ще я предпази от слънчевите лъчи и пигментации.

-Изискват ли перманентните вежди и миглите косъм по косъм по специални грижи през лятото? Какво е добре да избягваме, за да ги запазим по-дълго време?

Ако нямате удължители на миглите, то те могат да бъдат подчертани с водоустойчиви спирали, а за устните бляскави гланцове със свежи цветове. Относно веждите, препоръчвам перманентен грим - микроблейдинг или омбре, според зависи от това как искаме да изглеждат те - дали да бъдат по-наситени или по-естествени. Добре е да се знае, че ако имате перманентен грим, то много добре трябва да го пазите, иначе в противен случай може да промени цвета си или да изсветлее. 

- Кой е най-подходящия сезон, в който да се подложим на процедурата микроблейдинг?

 Ако предвиждате да направите перманетни вежди, устни или очна линия, то нека това да е след морските почивки, тогава, когато няма прекомерно излагане на слънчева светлна. Подходящи за това са по-хладните месеци, и ако имате възможност, е добре да се изчака.

- Семейна ли сте?

- Семейна съм да. Имам дъщеричка на 5 месеца, за която се грижим двамата с мъжа ми. Той много ми помага, иначе не бих имала възможност да работя, а и тя го обожава.

- Какви са любимите ви занимания с дъщеря ви и как я възпитавате?

- В свободното си време винаги гледам да бъдем заедно, да правим всичко тримата. Опитваме се да се държим с нея като с голям човек, за мен е много важно да бъде здрава и щастлива, и разбира се, самостоятелна занапред.

- Изпитвате ли затруднения да съчетавате професията makе-up артист с отглеждането на дете?

- Разбира се, доста ми е трудно, колкото и клиширано да звучи това, тъй като деня ми започва в 5 часа сутринта и завършва към 1 часа вечерта, но това ме прави щастлива, защото давам пример на дъщеря си, че е много важно човек да прави това, което го прави щастлив, а не това, което му се налага да прави. 

- Какви са плановете ви за бъдещето?

В близко бъдеще мога да кажа, че ме чака много работа, тъй като подготвям нещо, което няма до този момент в града ни, нещо което ще бъде иновативно, модерно и...... за сега ще го запазя в тайна, но обещавам да ви поканя, когато то стане факт.